De wijnindustrie gaat de magnetron gebruiken om micro-organismen in natuurkurk te doden.

Bacteriën en schimmels in de kurk kunnen de smaak van een lekkere fles wijn goed bederven. Onderzoekers van het Duitse kurkenbedrijf Ohlinger hebben een nieuwe methode ontwikkeld om deze organismen in natuurkurk te doden. Het idee is even eenvoudig als doeltreffend; leg de kurk even in de magnetron.

Een op de twintig flessen wijn heeft een bijsmaak door de micro-organismen. De kurken worden in het huidige productieproces gekookt om deze te doden. De Duitse onderzoekers ontdekten dat deze methode een groot probleem heeft. Doordat kurk warmte slecht geleidt, wordt het binnen in de kurk niet warmer dan zo’n vijftig graden. Een prima temperatuurtje voor schimmels en bacteriën. Het koken van de kurken heeft dus, in tegenstelling tot wat altijd is gedacht, een averechts effect. Microgolven dringen helemaal in de kurk door, zodat een magnetron ook binnen in de kurk alle leven doodt. Begin volgend jaar zullen de eerste magnetronkurken op de markt komen. De kurkindustrie is opgelucht. Wereldwijd is de jaarlijkse schade door smaakbederf bijna een miljard euro’s.

Ons bizarre brein: dossier
LEES OOK

Ons bizarre brein: dossier

In dit dossier storten we ons op tien kwesties die licht schijnen op de werking van ons meest mysterieuze orgaan: het brein.