Los Alamos, New Mexico (VS) – Het zou het einde betekenen van één van de grootste milieu-problemen van deze tijd, maar is het werkelijk mogelijk de groeiende concentratie CO2 in de atmosfeer terug te dringen?


Chemisch-fysici van het Los Alamos National Laboratory onderzoeken momenteel de toepassingsmogelijkheden van een nieuwe techniek in de wereldwijde zoektocht naar een oplossing voor de broeikasproblematiek.
Manvendra Dudey en zijn collega's bewezen onlangs dat een waterige oplossing van calciumhydroxide koolstofdioxide uit de lucht kan verwijderen. Hiervoor leidt men de lucht voorzichtig door de oplossing. Terwijl de vervuilde lucht door de oplossing bubbelt, reageert de koolstofdioxide met calciumhydroxide waarbij calciumcarbonaat ontstaat. Verwarmen van de oplossing keert de reactie weer om en de daarbij vrijkomende koolstofdioxide kan vervolgens worden opgeslagen of voor andere doeleinden worden gebruikt. Dudey denkt nog na over de exacte toepassing van de techniek, maar heeft reeds grootse plannen. Wanneer de optimale constructie eenmaal is gevonden, moet het systeem volledig automatisch kunnen functioneren, zo voorziet hij. Een zelfreinigende atmosfeer zal dan niet langer een illusie zijn.

Sabrine Caspers