Een Amerikaanse man heeft acht dagen op de intensive care doorgebracht nadat hij thee van paddo’s had geïnjecteerd. Dit deed hij in een poging om op eigen houtje zijn bipolaire stoornis te behandelen. De schimmelsoort die hij had ingespoten, leek in zijn bloed te groeien, schrijven onderzoekers in een publicatie over de patiënt.

De dertigjarige man kampte niet alleen met een bipolaire stoornis, maar ook met een afhankelijkheid van opioïden – pijnstillende drugs – die hij injecteerde. Volgens zijn familie was hij onlangs gestopt met de medicatie die hij voorgeschreven kreeg voor zijn stoornis. Sindsdien slingerde hij heen en weer tussen de manische en depressieve periodes, veroorzaakt door de bipolaire stoornis.

Paddenstoelensoort ‘groeide in zijn bloed’

Op zoek naar een oplossing voor zijn klachten, vond hij online berichten over de mogelijke therapeutische effecten van LSD en hallucinogene paddo’s. Dit bracht hem op het idee om thee te zetten van paddenstoelen die de hallucinogene stof psilocybine produceren. Hij kookte ze in water en filterde de thee door een katoenen doek. De gefilterde vloeistof injecteerde hij vervolgens in een ader.

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn
LEES OOK

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn

Zorgen over in fabrieken gemaakt voedsel, en over vleesvervangers in het bijzonder, zijn misplaatst, zegt bioloog Jenny Chapman.

In de dagen na de toediening werd hij misselijk en erg duf, en kreeg hij last van diarree en bloedbraken. Ook ontwikkelde hij geelzucht. Zijn familie vond hem en bracht hem naar het ziekenhuis. Daar bleek hij zo ernstig in de war dat hij ‘niet zinvol kon deelnemen aan een gesprek’.

Hij werd overgebracht naar de IC toen meerdere organen bleken te falen, waaronder zijn nieren en lever. Zijn toestand verergerde zo erg dat hij aan de beademing moest. In zijn bloed werden bacteriën en een schimmel van het geslacht Psilocybe aangetroffen. ‘De paddenstoelensoort die hij had geïnjecteerd, groeide in zijn bloed’, schrijven de onderzoekers.

Uiteindelijk bracht de man 22 dagen door in het ziekenhuis, waarvan acht op de IC. Inmiddels is hij weer thuis. Wel wordt hij nog behandeld met antibiotica en met een antimycoticum; een antischimmelmiddel.

Therapeutisch paddo-gebruik

Het rapport van de onderzoekers vermeldt niet of de man na het injecteren van de thee dezelfde ervaring had als mensen hebben na het eten of drinken ervan. Paddo’s zorgen er onder normalere omstandigheden voor dat je kunt gaan hallucineren en de werkelijkheid anders beleeft. Soms resulteert het gebruik in een bad trip, waarbij je je angstig of verward kunt voelen, of last kunt krijgen van hoofdpijn of misselijkheid.

De onderzoekers schrijven dat er inderdaad aanwijzingen zijn dat paddo’s en LSD een gunstige therapeutische werking kunnen hebben als aanvulling op psychotherapie. Wel onderstrepen ze dat het geval van de dertigjarige man het belang aantoont van voorlichting over de gevaren van het gebruik van drugs op andere manieren dan de bedoeling is. Mocht je geïnteresseerd zijn in de therapeutische effecten, doe dat dan niet zonder professionele begeleiding.

New Scientist 85 februari 2021
LEESTIP: hoe zinnig zijn plannen om de klimaatverandering tegen te gaan? Waardoor konden dinosaurussen zo lang de aarde overheersen? Hoeveel last hebben vogels nu echt van windmolens? Je leest het in het februarinummer van New Scientist, te koop in onze webshop.