Mutaties in de energiefabriekjes van de cel maken mannen sneller oud dan vrouwen. Bij vrouwen komen de mutaties ook voor, maar ze hebben geen effect op hun verouderingsproces.

Mutaties in de energiefabriekjes van de cel maken mannen sneller oud dan vrouwenMutaties in de mitochondriën, de energiefabriekjes van de cel, hebben mogelijk invloed op het verouderingsproces van mannen. De onderzoekers aan de Australische Monash University ontdekten de mutaties bij fruitvliegjes. De mutaties blijken nadelig te werken voor de mannetjes-fruitvliegjes, maar niet voor vrouwtjes-fuitvliegjes, schrijven de onderzoekers in het septembernummer van Current Biology.

Mitochondriën leveren energie aan de cel, en bevatten hun eigen DNA, het zogeheten mtDNA. De onderzoekers troffen de mutaties in het mtDNA van de fruitvliegjes aan. Zij vermoeden dat de mutaties de mitochondriën doen verslijten. Door de slijtage komen er meer vrije radicalen tijdens het energieproces vrij. De cel veroudert hierdoor sneller.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

Vrouwen buiten schot

Tijdens de voortplanting wordt alleen het mtDNA van de moeder doorgegeven en dat niet van de vader. Wanneer een mutatie nadelig is voor mannen, en niet voor vrouwen, blijven de vrouwen de genetisch foutjes doorgegeven. Natuurlijke selectie haalt de mutatie er dan niet. De onderzoekers zien een mogelijk verband tussen de mutaties en de slijtage van de cellen die wellicht de snellere veroudering kan verklaren.

De onderzoekers ontdekten de mutaties tot nu toe alleen bij fruitvliegjes, maar zij vermoeden dat de mutaties een rol spelen bij het verouderingsproces van meerdere dieren.

Elske Krikhaar