Wie denkt dat alleen vrouwen die zwanger willen worden foliumzuur moeten innemen, heeft het mis. Het vitamine voorkomt niet alleen het open ruggetje bij het kind, maar komt ook de kwaliteit van het sperma ten goede. Uit Nijmeegs onderzoek blijkt dat foliumzuur en zink het aantal normale zaadcellen van onvruchtbare mannen doet toenemen.

In Nederland is ongeveer vijftien procent van de paren ongewenst kinderloos. Hiervan ligt de oorzaak even vaak bij de vrouw als bij de man. Bij onvruchtbaarheid spelen zowel genetische als omgevingsfactoren een rol. Aan de Katholieke Universiteit Nijmegen promoveert Wai Yee Wong 10 januari op haar onderzoek naar de invloed van voeding en omgevingsfactoren op mannelijke onvruchtbaarheid.

Mannen met slecht sperma hebben duidelijk meer bepaalde antibiotica gebruikt, hebben vaker maagdarmproblemen en eten minder groente en fruit. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat bepaalde vitaminen en mineralen een positieve invloed hebben op de hoeveelheid zaadcellen. Na langdurige inname van foliumzuur- en zinktabletten nam bij mannen met slecht sperma het aantal normale zaadcellen toe met gemiddeld vierenzeventig procent. De abnormale zaadcellen namen maar vier procent toe.

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?
LEES OOK

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?

Sebastiaan van de Water zocht uit hoe wetenschappers het nocebo-effect proberen te begrijpen en onder de duim proberen te houden.

Misschien is voeding een nieuwe insteek in het behandelen van ongewenste kinderloosheid. Of nu kan een kinderwensend paar samen aan de foliumzuurpillen.

Irene Husmann