Voeding speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van de genen. Dat levert bescherming tegen ziekten zoals kanker.

“Het is tijd dat we achterhalen welke hoeveelheden voedingsstoffen benodigd zijn voor gezonde genen en bescherming tegen degeneratieve ziekten”, vertelt dr Michael Fenech, onderzoeker bij de Australische organisatie CSIRO. Hij is een van de sprekers bij de conferentie Beyond the Human Genome in Melbourne.

“We kunnen de omvang van genetische schade terugbrengen door optimale hoeveelheden vitaminen en mineralen in ons voedsel”, vervolgt Fenech. De Australische onderzoeksorganisatie gaat bijvoorbeeld na wat de optimale hoeveelheden foliumzuur en vitamine B12 zijn. Uit epidemiologisch onderzoek zou blijken dat het risico op borstkanker kan afnemen als vrouwen voldoende foliumzuur innemen. Het omgekeerde kan ook mogelijk zijn. Volgens Fenech treedt genetische schade veroorzaakt door een ongezond dieet in dezelfde mate op als genetische mutaties veroorzaakt door chemicaliën en straling.

‘De body positivity-beweging  is niet alleen maar positief’
LEES OOK

‘De body positivity-beweging is niet alleen maar positief’

Body positivity kan ook gevaarlijk zijn, stelt psycholoog Anne Roefs. Het kan mensen de motivatie ontnemen om af te vallen.

Verrast stelt Fenech vast dat grote hoeveelheden mensen in ontwikkelde landen met hun dagelijkse maaltijden niet genoeg van de essentiële voedingsstoffen zoals foliumzuur en vitamine B12 slikken om de genen gezond te houden. Weliswaar bevelen officiële richtlijnen bepaalde hoeveelheden aan, maar die hoeveelheden zijn minder dan nodig voor de beste bescherming tegen ziekten.