Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat de bodem van Mars graniet bevat. Ze publiceerden hun resultaten op 17 november in Nature Geoscience.

De ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter werpt een nieuw licht op de diversiteit van de marsbodem. In deze krater tonen de magenta plekken veldspaat, een bestandsdeel van grafiet. Bron: NASA/JPL/JHUAPL/MSSS
De ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter werpt een nieuw licht op de diversiteit van de marsbodem. In deze krater tonen de magenta plekken veldspaat, een bestandsdeel van graniet.
Bron: NASA/JPL/JHUAPL/MSSS

De onderzoekers vonden in een oude vulkaankrater veldspaat, een mineraalsoort die aanwezig is in graniet. Veldspaat komt op aarde veel voor: maar liefst zestig procent van de aardkorst bestaat uit dit soort mineralen. Op Mars is het mineraal een stuk minder bekend.

Het onderzoeksteam heeft dan ook meteen een theorie geopperd over hoe het veldspaat op de rode planeet is ontstaan. Volgens hen ontstonden de stollingsgesteenten graniet en ryoliet in vulkanen op Mars, net zoals dat op aarde gebeurt. Graniet kan alleen ontstaan wanneer de bodem lange tijd wordt geteisterd door vulkanische activiteit. ‘We denken dat sommige Marsvulkanen miljarden jaren actief zijn geweest’, aldus onderzoeksleider James Wray.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

Curiosity en MRO

De vondst onderstreept dat de Marsbodem niet zo simpel is als ooit gedacht. De planeetbodem bestaat voornamelijk uit het donkere vulkanische gesteente basalt. Nu kunnen marsonderzoekers met grote zekerheid graniet aan het lijstje toevoegen. De vondst komt overeen met eerdere berichten van Marsrover Curiosity, die het graniet ook op het spoor was gekomen.

De astronomen ontdekten het graniet toen zij de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter een oude vulkaan lieten bestuderen. Met infrarood-spectroscopie wist de sonde de mineraalsoort te identificeren.