De Telegraaf slaat in haar nieuwsflits alarm over nagellakremover met de stof GBL, in gebruik als partydrug. Nieuw is dit recreatieve en gevaarlijke gebruik van de remover zeker niet. Sterker nog, de krant berichtte er zelf bijvoorbeeld in april 2009 en oktober 2010 ook al over.

Op fora op internet kwam het oplosmiddel in acetonloze nagellakremover tien jaar geleden in beeld nadat GHB ( gamma-hydroxy-boterzuur) bij overheden in ongenade was geraakt. Er waren ongelukken mee gebeurd en die stof werd gebruikt als rape-drug. GBL, of gamma-butyrolacton, is sterk verwant aan GHB. Sterker nog, de lever zet bij afbraak van het lacton dat om in GHB. Gezond is het gebruik zeker niet. Huid en ogen kunnen niet goed tegen het oplosmiddel en slokdarm en ingewanden kunnen eronder lijden.

In 2007 berichtte een arts over een kind dat op gebruikte watten had gezogen en na een kwartier ging overgeven en in coma raakte. De schuldige verbinding, gamma-butyrolacton, vervangt aceton ook in superlijm. In diverse landen is dit oplosmiddel GBL al jaren niet meer toegestaan in consumentenproducten. De officiële naam luidt dihydrofuran-2(3H)-on.

Stofjes van Halley
LEES OOK

Stofjes van Halley

Pas in 2062 verschijnt komeet Halley opnieuw aan de nachtelijke hemel. Toch kun je deze maand materiaal van komeet Halley zien.