Menselijke urine blijkt een stuk complexer te zijn dan wetenschappers tot nog toe wisten: een Canadees onderzoeksteam heeft ontdekt dat de vloeistof 3000 verschillende stoffen bevat.

Menselijke urine.  Bron: Wikimedia Commons
Menselijke urine.
Bron: Wikimedia Commons

‘Urine blijkt een ongelofelijk complexe vloeistof te zijn. We hadden geen idee dat er zoveel verschillende stoffen in onze toiletten stroomden’, zegt onderzoeksleider David Wishart in een persverklaring.

Zijn onderzoekteam bestond uit bijna twintig man en deed er zeven jaar over om alle verschillende stoffen in menselijke plas te onderscheiden. Ze gebruikten daarvoor vijf verschillende analysetechnieken, maar kamden ook de wetenschappelijke literatuur van de afgelopen decennia door. Ze voegden hun resultaten toe aan de openbare Urine Metabolome Database.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Gezondheidstest
Voordat het onderzoek plaatsvond, waren hoogstens honderd urine-stoffen bekend. Het aantal bekende stoffen is dus met een factor dertig toegenomen. De onderzoekers hopen dat die nieuwe kennis zal leiden tot betere medische tests.

Een hedendaagse urinetest meet slechts zes of zeven verschillende stoffen, dus er is veel ruimte voor verbetering. Volgens de onderzoekers kunnen patiënten in de toekomst zelfs een urinetest gebruiken voor zaken waar ze nu een bloed- of weefselmonster moeten afstaan. Zo kan urine bijvoorbeeld uitslag geven over darm- en prostaatkanker en bepaalde darmontstekingen.

Volgens Wishart zal de lijst met urinestoffen de komende jaren verder uitbreiden. ‘We ontwikkelen steeds nieuwe technieken en gevoeligere instrumenten. Ik weet zeker dat we nog honderden stoffen in urine zullen identificeren’, aldus Wishart.