Marshelikopter Ingenuity heeft zijn eerste vlucht op Mars gemaakt. Het is het eerste gemotoriseerde voertuig dat ooit op een andere planeet heeft gevlogen.

Ingenuity heeft ongeveer dertig seconden lang gevlogen. Hij heeft in die tijd een hoogte van drie meter bereikt. De vlucht vond vanochtend al plaats, maar het duurt nog wel even voordat alle details en beelden vanaf Mars naar de aarde zijn gestuurd.

‘We praten al zo lang over ons Wright Brothers-moment op Mars en nu is het zover’, zegt MiMi Aung vanuit het controlecentrum van NASA’s Jet Propulsion Laboratory.

Toeval speelde een grote rol  bij veel spectaculaire  kosmische ontdekkingen
LEES OOK

Toeval speelde een grote rol bij veel spectaculaire kosmische ontdekkingen

Het heelal zit vol verrassingen. We moeten toevallige ontdekkingen in de wetenschap omarmen, zegt astrofysicus Chris Lintott.

ingenuity
Ingenuity keek tijdens zijn vlucht naar beneden en maakte dit kiekje van zijn eigen schaduw op het Marsoppervlak. Beeld: NASA/JPL-Caltech

Lift-off

Op de eerste beelden, gemaakt door Marsrover Perseverance die in de buurt van de helikopter stond, is te zien hoe Ingenuity opstijgt. Ingenuity stijgt tot ongeveer drie meter, draait naar de rover toe en landt na zo’n dertig seconden.

‘We hebben vijf rovers naar Mars gestuurd en nu hebben we ook ogen in de lucht. Daar kunnen we meer wetenschap mee bedrijven. De helikopter kan gebieden bereiken waar een rover niet kan komen’, zegt NASA’s werktuigbouwkundige Taryn Bailey.

Ingenuity heeft zelf geen wetenschappelijke instrumenten bij zich. Het doel van deze helikopter is puur om te laten zien dat zo’n vlucht mogelijk is.

ingenuity vliegt
Hij doet het! Marsrover Perseverance keek toe terwijl zijn maatje Ingenuity het luchtruim koos. Beeld: NASA/JPL-Caltech

Minikopter

Tijdens zijn reis naar de rode planeet zat Ingenuity vast aan de onderkant van Perseverance, die op 18 februari landde. Perseverance dropte de helikopter op het oppervlak en reed weg om hem de ruimte te geven zich voor te bereiden op de vlucht.

De Ingenuity-helikopter is ongeveer een halve meter hoog en weegt 1,8 kilogram. Twee rotors draaien in tegengestelde richting, zodat de staartrotor die je op een gewone helikopter ziet niet nodig is. De helikopterbladen draaien ongeveer 2500 toeren per minuut. Dat is veel sneller dan helikopters op aarde. Deze snelheid is nodig om in de ijle atmosfeer op Mars te kunnen stijgen.

‘Vliegen op Mars is erg moeilijk, het is minder dan 1 procent van de atmosfeer van de aarde en dat betekent dat we iets lichts moeten gebruiken. Om genoeg lift te genereren, moeten we een hoog toerental hebben’, zei Bailey.

LEESTIP: Dit boek duikt in de tien grootste mysteries rondom Mars. Bekijk het in onze webshop.