Op dinsdagochtend 5 november begon de ruimtesonde Mangalyaan aan zijn reis naar Mars. Het project vormt de eerste poging van India om een andere planeet te bereiken.

Mangalyaan. Bron: Spaceflight Now
Bron: Spaceflight Now

Om 10.08 uur Nederlandse tijd vond de lancering van de Mangalyaan plaats op het eiland Shriharikota. Tijdens de lancering zond de website Spaceflight Now livebeelden uit. De missie, die officieel de naam Mars Orbiter Mission (MOM) draagt, lijkt tot nog toe succesvol te verlopen.

De Mangalyaan bevindt zich momenteel in een langgerekte baan om de aarde. Eind november zal hij zijn koers bijstellen richting de rode planeet. Daar zal de ruimtesonde op 24 september 2014 aankomen, nadat hij 780 miljoen kilometer heeft afgelegd. In september 2014 zal ook de nieuwe Amerikaanse sonde MAVEN Mars bereiken.

‘Beelden van zwarte gaten kunnen leiden tot ingrijpende ontdekkingen’
LEES OOK

‘Beelden van zwarte gaten kunnen leiden tot ingrijpende ontdekkingen’

Sera Markoff werkte mee aan de iconische eerste foto van een zwart gat. Haar volgende doel: bewegende beelden van zwarte gaten.

Erkenning

Het doel van de Indiase missie is tweeledig. Op het wetenschappelijk programma staat onderzoek naar de geologie en atmosfeer van Mars. Daarnaast hoopt India met deze missie op meer internationale erkenning voor hun wetenschappelijk en technologisch programma.

Als de Mangalyaan zijn reis succesvol voltooit, zal India het eerste Aziatische land, en in totaal de vierde grootmacht zijn die Mars bereikt. Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie gingen haar voor.