Archeologen ontdekten een oude Maya-tombe en identificeerden tot hun verrassing de eigenares van het graf als een belangrijk historisch figuur. Ze bleek de beroemde koningin van de Kan-dynastie te zijn.

 

Het expeditieteam ontdekte dat de rustplek toebehoort aan de 7e-eeuwse koningin K’abel. Deze koningin staat bekend als de machtigste vrouw van de Kan- ofwel slangdynastie. Ze bestuurde het leger als ‘krijgsheer’ en droeg de titel Kaloomte’, dat opperstrijder betekent. Haar macht was daarmee groter dan die van haar echtgenoot.

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn
LEES OOK

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn

Zorgen over in fabrieken gemaakt voedsel, en over vleesvervangers in het bijzonder, zijn misplaatst, zegt bioloog Jenny Chapman.

De archeologen vonden haar tombe bij toeval. Zij zochten in de maya-stad El Perú-Waka’, in Guatemala, naar rituele voorwerpen zoals altaren en heiligdommen. In plaats daarvan vonden ze het graf. In de tombe ontdekten ze onder andere een klein marmeren vaasje. Uit de opening van het vaasje komt het gezicht en de arm van een oude vrouw. Zij staat afgebeeld met een lok haar voor haar oor. De hiërogliefen op het kruikje beschrijven de eigenares als ‘edelvrouw waterlelie-hand’. Dit is vrijwel zeker een verwijzing naar K’abel, gezien haar geschreven naam bestaat uit handen die een waterlelie vasthouden. Daarnaast noemt het vaasje de eigenares ‘vrouw slangenheer’, een tweede duidelijke verwijzing naar de koningin van de dynastie van de slang.

Volgens expeditieleider David Freidel heeft zijn team een baanbrekende ontdekking gedaan. Er zijn hiermee slechts vijf maya-graven gevonden waarvan de eigenaar geïdentificeerd kon worden.

Ans Hekkenberg

Afbeeldingen: El Perú-Waka’ Regional archeological project & Stanley Gueter