In de menselijke knie is een tot nu toe nog onbekende gewrichtsband ontdekt. Twee kniechirurgen van het Universitair Ziekenhuis Leuven ontdekten de knieband tijdens een uitgebreide lijkenstudie waarbij ze keken naar ernstig letsel aan de voorste kruisbanden.

De nieuw ontdekte anterolateraal ligament Bron: Universitair Ziekenhuis Leuven
De nieuw ontdekte anterolateraal ligament
Bron: Universitair Ziekenhuis Leuven

De ‘nieuwe’ knieband blijkt de veroorzaker van het door de knieën zakken bij patiënten met een scheur in de voorste kruisbanden. Dat toonden de twee chirurgen, Steven Claes en Johan Bellemans, aan met aanvullende onderzoeken. De artsen werden op het goede spoor gezet door een artikel uit 1879, van een Franse chirurg. Het artikel deed vermoeden dat er een gewrichtsband aan de buitenzijde van de menselijke knie zat.

De gewrichtsband, die inmiddels de naam anterolateraal ligament (ALL) draagt, kwam voor in 97 procent van de onderzochte knieën. ‘Het kan zijn dat wij in sommige gevallen de ALL-gewrichtsband over het hoofd hebben gezien, waardoor we op 97 procent uitkomen. Het percentage zal in werkelijkheid wel hoger liggen’, zegt Claes.

'Stress die smartwatch meet, kan ook positief zijn'
LEES OOK

'Stress die smartwatch meet, kan ook positief zijn'

Horloges die stressniveaus meten lijken nuttig, maar neem de scores niet te serieus, zegt neurowetenschapper Denise van der Mee.

De uitkomsten van het onderzoek staan deze maand in het vakblad Journal of Anatomy. De Brits-Ierse Anatomical Society, die onder andere dat vakblad uitgeeft, bestempelt het onderzoek als ‘zeer verfrissend’.  De chirurgen zouden de medische wereld eraan herinneren dat, ondanks de opkomst van hightech meetapparatuur, zelfs de basisanatomie van het menselijke lichaam nog niet volledig bekend is.