Biologen hebben diep in de jungle van Borneo een tot nog toe onbekende soort halfaap ontdekt. De onderzoekers slaagden er ook in andere, eerder gevonden dieren nu duidelijk te identificeren.

Een team van Britse en Amerikaanse onderzoekers bestudeerden plompe lori’s (Nycticebus) die leven in de wildernis van Borneo. Het onderzoeksteam trok het bestaande onderscheid van de soorten in twijfel, omdat deze gebaseerd was op verouderde technieken. Hun argwaan bleek terecht. De biologen vonden een nieuwe soort. Daarnaast zijn twee varianten van de plompe lori’s, die voorheen als subsoorten waren geduid, nu als unieke soorten erkend.

De biologen kwamen in totaal vier verschillende soorten tegen: de N. menagensis, N. bancanus, N. borneanus en de N. kayan. De Nycticebus kayan, die voorheen onbekend was, is vernoemd naar de Kayan-rivier die in zijn leefgebied stroomt. De N. bancanus en N. borneanus waren eerder ontdekt, maar wetenschappers dachten toen dat het subsoorten van de N. menagensis betrof. Uit het recente onderzoek bleek echter dat het verschillende soorten zijn.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

De plompe lori’s verbergen zich in de bomen van de jungle en zijn alleen ’s nachts actief. Ze hebben een giftige beet – een unieke eigenschap onder primaten. De lori’s zijn te herkennen aan de kleuren van hun vacht en het ‘masker’ op hun gezicht. De biologen brachten de verschillende maskers nauwkeurig in kaart om de dieren te onderscheiden.

‘In de geschiedenis zijn vaker soorten niet erkend omdat ze incorrect tot één soort werden gerekend’, meldt onderzoekleidster Rachel Munds in een persverklaring. ‘Hoewel het aantal ontdekte primaatsoorten in de afgelopen vijfentwintig jaar is verdubbeld, verwachten we dat sommige nachtdieren ook nu nog onbekend zijn.’

Deze onbekende dieren zullen zich onder andere in de jungle van Borneo schuilhouden, maar zijn moeilijk te ontdekken. ‘Hun aantallen zijn waarschijnlijk gering’, aldus Munds.
Afbeelding: Ch’ien C. Lee