De Maya’s voorspelden astronomische cycli waarvan de data nog zo’n zevenduizend jaar doorlopen, blijkt uit archeologisch onderzoek. Kalenderaantekeningen uit een oude mayawoning suggereren dat de wereld ver voorbij 2012 nog zal bestaan.

Een onderzoeksteam van Boston University onderzocht de oudste kalenderaantekeningen van de Maya’s ooit gevonden. De afbeeldingen, uit de Xultúnruïnen in Guatemala, dateren uit de negende eeuw. De muren van een woning, waarschijnlijk de werkplaats van de lokale letterkundige, zijn versierd met afbeeldingen van mensen en reeksen met cijfers. Een deel is niet meer leesbaar.

De berekeningen en hiërogliefen lijken op die uit de Dresdencodex, een mayaboek dat een paar eeuwen na de Xultúnschilderingen is geschreven. Gezien de overeenkomsten denken de onderzoekers dat de nieuw gevonden cijfers de waargenomen astronomische banen van Mars en Venus en maanstanden samenbrengen. De data lopen nog duizenden jaren in de toekomst door.

Doorbehandelen: ja of nee? Wat er beter kan in gesprekken tussen artsen en naasten van patiënten
LEES OOK

Doorbehandelen: ja of nee? Wat er beter kan in gesprekken tussen artsen en naasten van patiënten

Op de intensive cares van ziekenhuizen wordt elke dag besloten over doorgaan of stoppen met behandelen, over leven en dood. Aranka Akkermans onderzoch ...

Dateringsfout

‘De Oude Maya’s voorspelden een wereld die verder ging, waarbij alles over 7000 jaar nog steeds hetzelfde zou zijn,’ legt archeoloog William Saturno, een van de onderzoekers, uit in een persbericht. ‘Wij blijven zoeken naar eindes, terwijl de Maya’s zochten naar de garantie dat niets zou veranderen. Het is een heel andere benadering.’

De vondst staat dus haaks op het veelbesproken doemscenario waarbij de wereld eind 2012 zou vergaan, op het moment dat de (cyclische) mayakalender afloopt. Eerder publiceerde NWT Magazine een artikel waaruit bleek dat de voorspellingen rondom 2012 zijn gebaseerd op een dateringsfout.

Volgens de onderzoekers is het vooral bijzonder dat de Maya’s dergelijke berekeningen al honderden jaren voor het gebruik van boeken maakten. De muur met de schilderingen fungeerde waarschijnlijk als een soort schoolbord. De gebruiker bracht laagjes gips aan over oude schilderingen en had zo weer nieuwe schrijfruimte. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Science.

De Maya’s voorspelden astronomische cycli waarvan de data nog zo’n zevenduizend jaar doorlopen

Het onderzoeksteam heeft een verbeterde weergave gemaakt van de vervaagde hiërogliefen. Naast de cijferreeksen zijn figuren afgebeeld. Vanwege de afgebeelde kleding en beschreven status verwachten de onderzoekers dat het leden van een koninklijke familie zijn. William Saturno en David Stuart © 2012 National Geographic (boven). Tyrone Turner © 2012 National Geographic (beneden).