Mensapen zoals de orang-oetang en de chimpansee kunnen zich gebeurtenissen herinneren die jaren geleden hebben plaatsgevonden. Het geheugen van deze dieren is dus een stuk beter dan voorheen gedacht, rapporteren biologen op 18 juli in Current Biology.

De chimpansee (Pan troglodytes)
De chimpansee (Pan troglodytes)

Deense biologen hebben het geheugen van mensapen flink op de proef gesteld. Drie jaar geleden lieten ze de dieren een puzzel oplossen in een klein doolhof: om een lekker hapje te bereiken, moesten de apen eerst een verstopte stok vinden waarmee ze vervolgens de traktatie naar zich toe konden schuiven. De dieren mochten de puzzel in totaal vier keer oplossen. Daarna ging het leven van de aap weer over op de orde van de dag.

Onlangs, drie jaar na het experiment, lieten de biologen dezelfde apen weer vrij in de puzzelkooi. De apen wisten razendsnel de stok te vinden en het hapje naar zich toe te schuiven. Het feit dat ze de puzzel veel sneller oplosten dan drie jaar geleden duidt erop dat de apen zich de truc herinnerden.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

‘Het kostte de apen gemiddeld vijf seconden op de stok te vinden. Dat bewijst dat ze niet gewoon de kamer inliepen en toevallig de doos met de stok zagen. Ze herinnerde de plek en wisten de stok direct te vinden’, zegt gedragsdeskundige Gema Martin-Ordas in een persverklaring. Ook apen die slechts twee weken geleden de puzzel hadden gezien, wisten het hapje snel te bereiken.

Volgens de onderzoekers heeft het geheugen van de primaten meer overeenkomsten met dat van een mens dan we voorheen dachten. ‘Ons onderzoek ondermijnt het idee dat niet-menselijke dieren ‘bevroren in de tijd’ leven’, zegt Martin-Ordas. ‘Chimpansees en orang-oetangs herinneren zich gebeurtenissen die twee weken of drie jaar geleden gebeurde. Daarbij herinneren ze zich deze gebeurtenissen zelfs wanneer ze niet verwachten de kennis ooit nog nodig te hebben.’

Bekijk hieronder de video’s van het experiment.

De apen lossen drie jaar geleden voor het eerst de puzzel op:

Na drie jaar herinneren de apen zich waar de stok ligt:

Video: Gema Martin-Ordas