Geheugenverlies kan ongedaan worden gemaakt. Dat blijkt uit een muizenexperiment van Amerikaanse onderzoekers dat nieuwe inzichten geeft in de werking van het geheugen.

dikke en dunne muisGeheugenverlies is vaak het gevolg van alzheimer of andere neurologische aandoeningen. Een van de grote vragen hierbij is of de herinneringen zelf zijn uitgewist, of dat het probleem zit bij de weg naar de herinneringen toe.

De wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology onderzochten dat door een aantal muizen aan te leren dat zij in een bepaalde omgeving een elektrische schok konden verwachten. Muizen reageren hierop door tijdelijk te verstijven. Na enige tijd lieten de muizen deze reactie meteen zien wanneer ze in de specifieke omgeving werden geplaatst, ook wanneer ze geen schok kregen toegediend.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Genetisch label

De neuronen in de hersenen die tijdens het aanmaken van herinneringen actief zijn, werden door de onderzoekers genetisch gelabeld, waardoor ze in combinatie met blauw licht een herstellend vermogen kregen. Een deel van de muizen kreeg vervolgens anisomycin toegediend, een stofje dat de aanmaak van nieuwe eiwitten in de hersenen tegenhoudt en daardoor geheugenverlies veroorzaakt.

Vervolgens werden de muizen opnieuw in de ruimte geplaatst. De muizen die geen anisomycin hadden gekregen, lieten meteen het kenmerkende schrikachtige gedrag zien. De muizen met aangebracht geheugenverlies hadden deze reactie niet. De herinnering kwam dus niet terug bij het zien van de ruimte.

Daarna plaatsten de onderzoekers de muizen in een andere ruimte. Daar reactiveerden ze de genetisch gelabelde hersencellen met blauw licht. Hierop reageerden de muizen door plotseling te ‘bevriezen’. Dit geeft aan dat de oude herinnering terugkeerde, ondanks dat ze zich nu in een andere ruimte bevonden.

Uit het onderzoek volgt dat wanneer de geheugenwegen in het brein worden hersteld, herinneringen kunnen terugkomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees ook: