Biofysicus Tom Kokhuis vond een manier om stamcellen naar het hart te vervoeren. Stamcellen kunnen de schade die optreedt na een hartinfarct beperken. Tot nu was het erg moeilijk om deze cellen bij het hart te krijgen.

Tom Kokhuis
Tom Kokhuis

Kokhuis en collega’s ontwikkelden een methode om de stamcelafgifte in het hart na een hartinfarct te verbeteren. Ratten die volgens deze manier behandeld werden, herstelden beter van het hartinfarct dan ratten die op de gebruikelijke manier werden behandeld.

Dat stamcellen, ook wel reparatiecellen, schade kunnen beperken en deels herstellen was al langer bekend. Tot nu toe was het echter moeilijk om grote hoeveelheden stamcellen direct op de beschadigde plek van het hart te krijgen. De in het bloed gespoten stamcellen stroomden wel langs, maar niet naar het hart.

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
LEES OOK

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’

Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...

Gasbelletjes en geluidsgolven

Om de stamcellen naar het hart toe te bewegen, brachten Kokhuis en collega’s eerst een laagje contrastvloeistof op het oppervlak van de stamcellen aan. De gasbelletjes in de contrastvloeistof  gaan als reactie op geluidsgolven van een zogeheten echoapparaat trillen. Door met zo’n echoapparaat over de hartstreek te bewegen, konden de onderzoekers de in beweging gebrachte stamcellen richting het hart stuwen.

Doordat een stof aan de gasbelletjes was toegevoegd die specifiek aan beschadigd weefsel hecht, bleven de stamcellen ook daadwerkelijk aan het aangedane deel van het hart vastzitten.

Meer onderzoek nodig

Kokhuis en collega’s noemden de met contrastvloeistof bedekte stamcellen StemBells. ‘De StemBell-techniek, de combinatie van gasbelletjes en ultrageluid, maakt het dus mogelijk om stamceltherapie veel efficiënter in te zetten’, zegt Kokhuis. Deze techniek moet nog op mensen worden getest. ‘Het duurt nog jaren voordat de techniek op grotere schaal in de kliniek kan worden ingezet’.

Lees ook: