Namen (B) – De Duitse biotechbedrijf Eppendorf AG brengt al zijn kernactiviteiten in het domein van microarrays over naar het Belgische Namen. Eppendorf neemt meteen een meerderheidsbelang in Advanced Array Technologies, het belangrijkste spin-off bedrijf van de Universiteit van Namen.


Het Duitse bedrijf Eppendorf AG neemt het Naamse Advanced Array Technologies (AAT) over en brengt meteen al zijn activiteiten in het domein van de microarrays over naar Namen. De divisie krijgt ook een nieuwe naam: Eppendorf Array Technology (EAT). Met de overname en de bijkomende investering is een bedrag van twintig miljoen euro gemoeid.
Met behulp van microarrays, ook wel biochips genoemd, kunnen onderzoekers op een snelle manier nagaan welke genen in een cel of een weefsel zijn aan- of uitgeschakeld. De voornaamste gebruikers van microarrays zijn de biotechnologische en farmaceutische nijverheid, alsmede medische laboratoria voor diagnostiek en onderzoekslaboratoria.
“Met deze acquisitie beschikt Eppendorf over meerdere biochipproducten, waarvan de eerste nog dit jaar op de markt zullen komen,” verklaart Klaus Fink, directeur van Eppendorf. “Tevens wordt het aantal producten in ontwikkeling aanzienlijk uitgebreid. Immers dankzij de combinatie van ervaring uit beide bedrijven en een waaier aan octrooien is EAT goed geplaatst om de concurrentie met Amerikaanse bedrijven aan te gaan.”
Het nieuwe centrum zal worden geleid door de Naamse professor José Remacle, de directeur en oprichter van AAT. AAT was de grootste spin-off van de Universiteit van Namen en werd opgericht in 1999. Naast de activiteit in het gebied van microarrays was het bedrijf ook actief in het ontwikkelen van nieuwe kleurmethodes voor biomoleculen en van detectiesystemen van transcriptiefactoren. Eppendorf AG is een toonaangevende verdeler van toestellen en ontwikkelingsmaterieel voor de biotechnologische industrie en heeft meer dan 1600 werknemers.

Peter Raeymaekers