Nijmegen (NL) – Uitvinder Peter ten Berge bedacht een aanpassing voor mobiele telefoons waardoor die veel langer in de standby-stand kunnen staan.


Peter ten Berge ergerde zich aan zijn oude gsm-toestel. Om de haverklap waren de accu's weer leeg. Hij bedacht een voor de hand liggende oplossing voor het probleem en vroeg daar octrooi op aan. Nu zoekt hij, via de ID-NL-groep in Rotterdam, een geïnteresseerde marktpartij.
Het idee van Ten Berge berust op het feit dat een mobiele telefoon helemaal niet continu hoeft aan te staan. Als een telefoon per drie seconden eentiende seconde even contact maakt, is dat voldoende. Het enige dat nodig is, is een extra batterijtje dat de stroom levert aan een schakeling die het mobieltje steeds even aanzet.
Alhoewel een octrooi doorgaans pas na achttien maanden wordt toegekend, geeft Ten Berge nu al ruchtbaarheid aan zijn vinding. Voor de aanvraag van een octrooi in Nederland betaalde hij negentig euro en een postzegel. Hij hoopt dat een bedrijf met hem in zee wil gaan, en dat opent dan de weg naar de peperdure aanvraag van een wereldwijd octrooi.
Voor andere uitvinders biedt de website van Ten Berge veel nuttige informatie, waaronder een korte cursus, adresinformatie van allerlei octrooibureaus en een concept licentie-overeenkomst.

Erick Vermeulen