Londen (GB) – Mensen die als baby borstvoeding hebben gehad, hebben in hun latere leven meestal een lager cholesterolgehalte.


Borstvoeding kan op de lange termijn voordelen hebben voor de conditie van hart en bloedvaten. Dat is de conclusie van een onderzoek van Christopher Owen van St George's Hospital Medical School in Londen.
Owen en zijn collega's bestudeerden het cholesterolgehalte van baby's, kinderen, jongeren en volwassenen. Zij vergeleken de resultaten van mensen die in de eerste maanden van hun leven moedermelk hadden gehad met die van mensen die met de fles waren gevoed. Borstvoeding blijkt verschillende effecten te hebben op het cholesterolgehalte tijdens verschillende levensstadia.
Baby's die aan de borst worden genomen, hebben in eerste instantie meer cholesterol in hun bloed dan hun leeftijdgenoten die flesvoeding krijgen. Op latere leeftijd is dit precies andersom: moedermelk zorgt dus voor een hoger cholesterolgehalte op jongere leeftijd maar een beduidend lagere hoeveelheid op latere leeftijd. “Blijkbaar kan een vroege blootstelling aan moedermelk, dat veel cholesterol bevat, de afbraak van vetten later in het leven verbeteren”, concludeert Owen.
De hoogte van iemands cholesterolgehalte hangt natuurlijk ook onder andere af van zijn leefpatroon, voeding, vetpercentage en hoeveel hij sport. “Maar als moedermelk de afbraak van vetten in het latere leven inderdaad bevordert, is dit een sterk argument om de inhoud van flesvoeding meer op menselijke melk te laten lijken”, stelt Owen.

Sonja Jacobs