Het geheim van de hipsterkip is ontrafeld. We weten nu hoe dit bijzondere ras aan de volle baard komt.

een mutatie in het gen HoxB8 zorgt ervoor dat de veren onder de snavel langer groeien. Foto: Ying Guo en collega's
Een mutatie in het gen HoxB8 zorgt ervoor dat de veren onder de snavel langer groeien.
Foto: Ying Guo en collega’s

Een team onderzoekers zocht naar genen die baardgroei bij kippen kunnen veroorzaken, zoals bij de bebaarde kip uit Huiyang. Ze ontdekten een mutatie waardoor het gen HoxB8 wordt aangezet in huidcellen op de kin van de kip. Hierdoor groeien veren langer en vormen ze een volle baard. Door de mutatie krijgt de kip ook bijpassende bakkebaarden.

Groei

Van Hoxgenen was al eerder bekend dat ze de groei van de ruggengraat en ledematen reguleren in dieren van vissen tot apen. ‘Als HoxB8 zorgt voor de bijzondere groei van veren, heeft Hox waarschijnlijk meer verantwoordelijkheid dan alleen lichaamsvorm’, zegt Cheng-Ming Chuong van de University of Southern California.

‘Tweelingen zijn de ­sleutel en tegelijk het grootste raadsel’
LEES OOK

‘Tweelingen zijn de ­sleutel en tegelijk het grootste raadsel’

Waarom ben jij jij en verschil je zo ontzettend van iemand anders? Op deze vraag zoekt biologisch psycholoog Dorret Boomsma antwoord door middel van t ...

Foto: Ying Guo en collega's
Foto: Ying Guo en collega’s

Mensen

Misschien reguleren sommige Hoxgenen lichaamskenmerken als huid en veren, zegt Chuong. Ze zouden ook kunnen zorgen voor de opvallende veren van soorten als de paradijsvogel en pauw.

Dit kan betekenen dat deze genen ook invloed hebben op de huid en haren van mensen. ‘Ik denk dat Hoxgenen hier best verantwoordelijk voor kunnen zijn, zegt hij. ‘Mensen verschillen echt niet zo veel van kippen.’

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: