Het ziet er misschien niet uit als een normale speaker, maar Amerikaanse onderzoekers wisten met een dun, doorzichtig en flexibel vel muziek af te spelen. Hun inspiratie haalden ze niet van ver, namelijk uit het menselijk lichaam.
De gelspeaker kan alle geluiden binnen ons gehoorbereik te genereren. Daarnaast is het apparaat de eerste in zijn soort die ionen in plaats van elektronen gebruikt om informatie door te geven. De speaker is een vinding van onderzoekers van de Harvard University.
De inspiratie voor hun uitvinding haalden de makers niet van ver, namelijk uit het menselijk lichaam. Elektrische apparaten gebruiken elektronen om een lading te transporteren. Ons lichaam maakt echter gebruik van ionen, positief of negatief geladen atomen, om informatie door ons zenuwstelsel te verplaatsen en organen aan te sturen.
Kunnen we ooit praten met Poekie?
Met behulp van AI slagen onderzoekers er steeds beter in dierengeluiden te ontcijferen. Kunnen we ooit echt met onze hond of kat babbelen?
Sandwich van vellen
Om de speaker te maken, combineerde het Harvard-team een polymeer met zout water, dat is volgepropt met vrijelijk bewegende ionen. Het resultaat was een hydrogel, een flexibele maar vaste substantie. Vervolgens klemden de makers een vel doorzichtig, isolerend rubber tussen twee lagen hydrogel, die beiden waren verbonden met koperen elektroden.
Met die elektroden pompten de onderzoekers elektrische audiosignalen uit een computer in de lagen hydrogel. De ionen in de gel begonnen als gevolg hiervan te stromen, waardoor het ingeklemde rubber in specifieke frequenties begon te trillen. Deze trillingen produceerden op hun beurt geluidsgolven en dus muziek.
In dit filmpje zie en hoor je de gelspeaker in actie.
Verdampende speaker
Het team voorziet een groot aantal mogelijke toepassingen van hun vinding. Zo denken ze aan een coating op tv-schermen, laptops of smartphones, die het geluid uit de normale speakers versterken. Een andere mogelijke toepassing is het maken van geluidsdichte ramen, waarin het radiovel trillingen genereert die ander geluid verzwakken. Ook de flexibiliteit van het vel, dat je tot vijf keer de oorspronkelijke grootte kunt uitrekken, opent volgens de makers de deur naar verschillende gebruiksmogelijkheden.
Een probleem dat de makers echter eerst moeten overwinnen, is de beperkte houdbaarheid van de vellen. Doordat het water in de gel verdampt, drogen de vellen erg snel uit. Om de platen langer mee te laten gaan, moet het team op zoek naar alternatieve, flexibele ionengeleiders die niet opdrogen. Volgens het team was het huidige onderzoek dan ook vooral een proof of concept, waarmee is bewezen dat het idee van een doorzichtige gelspeaker hout snijdt.