Nanodeeltjes die gevoelig zijn voor waterstofperoxide kunnen chemische verbindingen transporteren naar een ontsteking.

Farmaceuten en chemici aan de universiteit van Zuid-Californië hebben een afbreekbaar polymeer ontwikkeld dat gevoelig is voor waterstofperoxide. Ze hopen dat nanocapsules van dit polymeer kunnen helpen bij de bestrijding van ontstekingen.

nanocapsules breken af door waterstofperoxideIn ontstoken weefsel bevinden zich namelijk reactieve zuurstofverbindingen waaronder waterstofperoxide, in een concentratie die hoog genoeg is om het ontwikkelde polymeer af te breken. Adah Almutairi en haar collega’s denken bijvoorbeeld aan een toepassing bij ontstekingen in kransslagaderen of andere chronische ontstekingen. Met medicijnen beladen nanodeeltjes die in de nabijheid van een ontsteking komen, worden dan opgenomen door de aanwezige witte bloedcellen, met name de zo genoemde neutrofielen. De deeltjes lossen onder invloed van de lokale waterstofperoxideconcentraties op. Daarop kan het vrijkomende medicijn zijn werk doen.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

In Journal of the American Chemical Society beschrijven de onderzoekers de nanocapsules. Almutairi wacht nu op een geschikt model waarin zij de vinding kan testen. Tot nog toe vond al het onderzoek in de reageerbuis plaats.

Kleurstoffen

Naast medicijnen kunnen de kleine bolletjes ook kleurstoffen bevatten, die dan artsen kunnen laten zien waar een ontsteking zich bevindt. Een andere mogelijkheid is dat de nanocapsules enzymen bevatten die de schadelijke zuurstofverbindingen uitschakelen. Een voordeel is dat slechts daar waar ontstekingen zijn, de concentraties waterstofperoxide zo hoog zijn dat de deeltjes hun lading afgeven. Elders in het lichaam blijven de deeltjes intact. Dat kan bijwerkingen voorkomen.