Het ruimtepak dat ontworpen is voor de toekomstige maanmissies is veel lichter dan dat van de Apollo-astronauten, en biedt meer bewegingsruimte.

NASA heeft de ruimtepakken onthuld die astronauten op de maan zullen dragen voor de komende Artemis-maanmissies. Bij deze missies zullen voor het eerst een vrouw en een persoon van kleur landen op de maan.

‘We hebben geen nieuw pak meer gehad sinds de pakken die we voor de Space Shuttle hebben ontworpen, en die worden momenteel nog steeds gebruikt in het ruimtestation. We gebruiken dus al 40 jaar hetzelfde pak op basis van technologie van toen’, zegt Vanessa Wyche, directeur van NASA’s Johnson Space Center in Houston, Texas, tijdens een persconferentie op 15 maart.

Toeval speelde een grote rol  bij veel spectaculaire  kosmische ontdekkingen
LEES OOK

Toeval speelde een grote rol bij veel spectaculaire kosmische ontdekkingen

Het heelal zit vol verrassingen. We moeten toevallige ontdekkingen in de wetenschap omarmen, zegt astrofysicus Chris Lintott.

Meer bewegingsvrijheid

Het nieuwe pak, dat door het bedrijf Axiom Space is ontworpen voor NASA, is ontwikkeld om bestand te zijn tegen de barre omstandigheden van de zuidpool van de maan. De temperatuur is daar gemiddeld ongeveer -13 °C, en in de kraters die permanent in de schaduw staan kan de temperatuur nog ruim tweehonderd graden lager liggen.

Het pak weegt 55 kilo, dat is zo’n 25 kilo minder dan de ruimtepakken die de Apollo-astronauten droegen. Daarnaast heeft het pak meer scharnierpunten. Samen zorgt dit voor meer bewegingsvrijheid. Omdat het pak zoveel scharnieren heeft, kunnen astronauten het pak niet gemakkelijk aan en uit doen. Ze zullen door een luik aan de achterkant van het pak moeten klimmen om erin te komen.

Er zitten bovendien zaklampen boven op de helm om bij weinig licht gereedschappen en wetenschappelijke instrumenten te kunnen bedienen. Het pak is ook uitgerust met een high-definition camera zodat mensen op aarde kunnen meekijken met wat de astronauten doen.

Het nieuwe ruimtepak. Beeld: ©2023 Axiom Space, Inc.

Eerste keer

Op de foto’s die Axiom Space heeft vrijgegeven heeft het pak een zwarte buitenlaag en accenten in de merkkleuren van Axiom Space. Deze variant is ontworpen door Esther Marquis, een kostuumontwerper van de Apple TV sciencefictionserie For All Mankind. De pakken die de astronauten op de maan gaan dragen zullen wit zijn, om de warmte te reflecteren en de astronauten op de juiste temperatuur te houden.

Als alles volgens plan verloopt, zullen met de Artemis 3-missie van NASA in 2025 de eerste vrouw en persoon van kleur op de maan landen. Ruimteonderzoek, vooral op de maan, is van oudsher bijna uitsluitend door witte mannen gedaan. Tot vorig jaar was zelfs het specifieke risico van de aanwezige straling voor vrouwen nog nooit onderzocht.