Washington D.C. (VS) – De NASA schakelt NEAR Shoemaker, het eerste ruimtevaartuig dat op een asteroïde landde, toch nog niet uit.


NASA-wetenschappers proberen steeds meer te bereiken met NEAR Shoemaker. Het ruimtevaartuig, eigenlijk alleen ontworpen om de asteroïde Eros vanuit de ruimte te bestuderen, staat inmiddels al twee dagen op het oppervlak van de asteroïde. Het plan om de verbinding twee dagen na de landing te verbreken omdat Shoemaker zijn opdracht had vervuld, vervalt. De NASA wil de missie nog tien dagen voortzetten om extra gegevens te verzamelen.
Het vaartuig, ongeveer net zo groot als een auto, bracht de NASA reeds grote successen. Tijdens het naderen van Eros maakte Shoemaker 69 hoge-resolutiefoto’s van het oppervlak van de asteroïde. De wetenschappers zagen hierop een krater verschijnen, zo groot als een voetbalveld en gevuld met stof. Ook toonde de foto’s gebroken keien en een mysterieuze plek waar het oppervlak ingestort leek te zijn.
“De spectaculaire beelden hebben vele vragen beantwoord die we over Eros hadden”, vertelt dr Joseph Veverka, teamleider in Ithaka, New York. “Maar ze ontloken ook nieuwe mysteries die we de komende jaren zullen onderzoeken. De komende dagen proberen we nog meer te weten te komen over de samenstelling van de bodem van Eros.” Shoemaker blijft na zijn trouwe dienst in ieder geval op Eros achter; het vaartuig heeft vrijwel geen brandstof meer.

Ellen Althuizen