Twee ruimtesondes zullen op maandag 17 december op het maanoppervlakte crashen. De sondes hadden niet meer genoeg brandstof aan boord voor verder onderzoek.

 

GRAILDe twee sondes, Ebb en Flow, boren zich op maandagavond om half elf (Nederlandse tijd) in het maanoppervlak. Het duo vormde samen de Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL). Dankzij GRAIL konden wetenschappers de inwendige samenstelling van de maan achterhalen. Ook brachten de sondes de zwaartekracht op de maan nauwkeurig in kaart.

Toeval speelde een grote rol  bij veel spectaculaire  kosmische ontdekkingen
LEES OOK

Toeval speelde een grote rol bij veel spectaculaire kosmische ontdekkingen

Het heelal zit vol verrassingen. We moeten toevallige ontdekkingen in de wetenschap omarmen, zegt astrofysicus Chris Lintott.

Nasa eindigt de succesvolle GRAIL-missie omdat wetenschappelijk onderzoek niet meer mogelijk is in de lage baan waarin Ebb en Flow zich nu bevinden. Daarnaast raakt de brandstof van de sondes op.

Het is de bedoeling dat het duo zal crashen op een berg die zich bevindt bij de Goldschmidt-krater, in de buurt van de noordpool van de maan. Ebb zal de eerste zijn die de crash maakt, exact één minuut en twintig seconden voor half elf. Flow volgt twintig seconden later. De sondes raken de grond met een snelheid van zo’n 1,7 kilometer per seconde. Nasa verwacht geen beelden van de crash te kunnen maken, omdat de plek op dat moment is verduisterd.

Het duo zal nog één laatste experiment voltooien. De motoren van de sondes gaan vandaag op volle kracht aan. Daardoor kan Nasa precies bepalen wanneer de tanks volledig leeg zijn. Dat zal inzicht geven in het precieze brandstofverbruik van de sondes.

‘De maantweeling is aan het einde van hun leven gekomen’, zegt David Lehman, de projectmanager van GRAIL. ‘Maar één ding is zeker, ze zullen in het harnas sterven.’

Ans Hekkenberg