Samenwerking tussen biologen, wiskundigen en autofabrikant Toyota moet zorgen voor veiligere auto’s. Door de kunst af te kijken bij insecten met nachtzicht, zoals motten, moeten betere nachtcamera’s worden ontwikkeld voor veiliger verkeer op donkere wegen.

Het Japanse autobedrijf zocht contact met de Zweed Eric Warrant van de universiteit van Lund vanwege zijn expertise in het zicht van nachtdieren. Warrant en wiskundigen van zijn universiteit ontwikkelden samen de theoretische basis voor de nachtcamera.

Insecten gebruiken facetogen om een beeld te vormen. Deze ogen zijn opgebouwd uit verschillende, naast elkaar liggende, lenzen met individuele lichtgevoelige cellen. In het donker werken deze samen om een scherp kleurenbeeld te vormen. Die benadering volgt de nachtcamera ook. Dit gebeurt door wiskundige berekeningen aan het binnengekomen beeld. Deze algoritmen uit het biologische en wiskundige onderzoek vormen dan de beelden uit de, op dat moment, perfect belichte en scherpe pixels.

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress
LEES OOK

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress

Hoe kan het dat rechercheurs op de beelden van een bewakingscamera in een ruimte vol mensen die ene onverlaat eruitpikken? Ho ...

Het filmen gebeurt met een simpele digitale camera. De ontwikkelde berekeningen leveren zelfs bij hoge snelheden en weinig licht een scherp beeld. Ook afwisseling tussen veel en weinig licht wordt opgevangen: tegenliggers met felle koplampen verstoren de beeldvorming niet.

Lieke van der Hulst