Samenwerking tussen biologen, wiskundigen en autofabrikant Toyota moet zorgen voor veiligere auto’s. Door de kunst af te kijken bij insecten met nachtzicht, zoals motten, moeten betere nachtcamera’s worden ontwikkeld voor veiliger verkeer op donkere wegen.

Het Japanse autobedrijf zocht contact met de Zweed Eric Warrant van de universiteit van Lund vanwege zijn expertise in het zicht van nachtdieren. Warrant en wiskundigen van zijn universiteit ontwikkelden samen de theoretische basis voor de nachtcamera.

Insecten gebruiken facetogen om een beeld te vormen. Deze ogen zijn opgebouwd uit verschillende, naast elkaar liggende, lenzen met individuele lichtgevoelige cellen. In het donker werken deze samen om een scherp kleurenbeeld te vormen. Die benadering volgt de nachtcamera ook. Dit gebeurt door wiskundige berekeningen aan het binnengekomen beeld. Deze algoritmen uit het biologische en wiskundige onderzoek vormen dan de beelden uit de, op dat moment, perfect belichte en scherpe pixels.

Hoe gezond is een ijsbad?
LEES OOK

Hoe gezond is een ijsbad?

Jezelf kort blootstellen aan extreme kou is volgens gezondheidscoaches goed voor lichaam en geest. Steeds meer mensen stappen daarom in een ijsbad of ...

Het filmen gebeurt met een simpele digitale camera. De ontwikkelde berekeningen leveren zelfs bij hoge snelheden en weinig licht een scherp beeld. Ook afwisseling tussen veel en weinig licht wordt opgevangen: tegenliggers met felle koplampen verstoren de beeldvorming niet.

Lieke van der Hulst