Leusden (NL) – Een topsnelheid van hondertwintig kilometer per uur, maar een verbruik van nog geen liter diesel per honderd kilometer: Volkswagen toonde in Hamburg haar aandeelhouders de zuinigste auto ter wereld.Het nieuwe automodel is niet gelakt. Lak maakt een auto immers zwaarder. Nabij de achteras bevindt zich de krachtbron, een ééncilinderdieselmotor. De voorzitter van de raad van bestuur van Volkswagen, Ferdinand Piëch, legde bij slecht weer de afstand van Wolfsburg naar Hamburg af in ruim drie uur. Bij een gemiddelde snelheid van 75 kilometer per uur bedraagt het verbruik 0,89 liter diesel per honderd kilometer.

De éénliterauto is een volwaardige automobiel: vier wielen, twee zitplaatsen, een motor en de tegenwoordig onontbeerlijke airbag. De benzinetank bevat slechts 6,5 liter brandstof en de cilinderinhoud bedraagt 0,3 liter. De motor is gecombineerd met een automatische versnellingsbak Het vermogen bedraagt 6,3 kilowatt bij vierduizend toeren per minuut. Twee mensen kunnen in het voertuig plaatsnemen, één voorin en één achterin. Een smalle, aërodynamische voornamelijk glazen koepel bevindt zich bovenop het chassis. De bagageruimte achterin heeft een inhoud van tachtig liter.

Het prototype is toegelaten voor gebruik op de openbare weg. Moderne materialen en technieken zorgen dat het lichte voertuig – slechts 290 kilogram – stevig en veilig is. Het voetuig is 3,65 meter lang en 1,25 meter breed. De composietcarrosserie wordt gedragen door een magnesiumconstructie. Dat metaal is nog lichter dan het populaire aluminium. Verder bevat de auto een antiblokkeersysteem, een elektronisch stabiliteitsprogramma, een camera voor het achteruitreijden en zelfs een startknop in de cockpit. Dat laatste maakt een contactsleutel overbodig.
Het nieuwe prototype is circa driemaal zuiniger dan de smart. Weliswaar is het nog maar de vraag of Volkswagen daadwerkelijk een dergelijke automobiel in productie zal nemen, maar in ieder geval vormt het een bewijs dat extreme zuinigheid gepaard kan gaan met luxe en veiligheid.

Erick Vermeulen