Het nieuwste ruimtespeeltje voor het ruimtestation ISS ligt sinds vorige week in Nederland op de testbank. Een vacuümruimte van ESTEC stelt de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) op de proef; kan het de omstandigheden in de ruimte aan?

De AMS is de grootste module tot nu toe die aan het ruimtestation ISS wordt toegevoegd. Bij CERN in Zwitserland is het apparaat getest op de juiste werking, in Noordwijk bekijken onderzoekers de stevigheid van het apparaat. Met dit nieuwe instrument zoeken fysici niet langer alleen in de deeltjesversneller van CERN naar de kleinste bouwstenen van materie. De AMS speurt vanaf aankomende zomer met zes verschillende detectoren ook het heelal af naar deze deeltjes.

De reis van Zwitserland naar Nederland duurde zes dagen en was geen sinecure. De heliumgekoelde detector vereiste extra aandacht van een team koeltechnici en lage bruggen en tunnels werden vermeden. Als de AMS alle testen doorstaat, gaat het instrument deze zomer op de laatste vlucht van de spaceshuttle Endeavour mee naar het ISS. Daar zal het apparaat de hemel afspeuren op zoek naar deeltjes die vrijkomen bij supernovae. Deze deeltjes beantwoorden mogelijk vragen over de antimaterie en donkere materie in de ruimte. De AMS kan direct aan de slag kan bij aankomst in de ruimte, omdat het ISS al volledig ingericht is voor de detector.

Sterrenkundige Yamila Miguel: ‘Ik verbind onze kennis van het zonnestelsel met exoplanetenonderzoek’
LEES OOK

Sterrenkundige Yamila Miguel: ‘Ik verbind onze kennis van het zonnestelsel met exoplanetenonderzoek’

Welke moleculen zweven er rond in de atmosferen van planeten rond verre sterren? En hoe ziet het binnenste van onze ‘eigen’ Jupiter eruit? Met die ...

Lieke van der Hulst