Diemen (NL) – Nederlanders roken, bewegen te weinig en eten te weinig groenten en fruit. Het gevolg is dat de levensverwachting in Nederland minder hard stijgt dan in de rest van Europa.


Eén van de belangrijkste bevindingen in het recent verschenen rapport 'Gezondheid op koers' van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dat de stijging van de levensverwachting in Nederland begint af te vlakken. Vooral bij vrouwen is een duidelijke daling in de toename te zien.
Sinds 1980 is de levensverwachting in Nederland voor mannen met 3.1 en voor vrouwen met 1.4 jaar toegenomen. Deze toename is vooral te danken aan betere behandelingen en preventiemaatregelen van hart- en vaatziekten en beroertes. Omdat vrouwen de afgelopen jaren veel van het ongezonde gedrag van mannen hebben overgenomen, is hun levensverwachting de laatste jaren steeds minder hard aan het stijgen. Ook trends onder jongeren zijn zorgwekkend als het gaat om roken, bewegen en het eten van groenten en fruit. Het RIVM doet in het rapport een aantal suggesties om deze trends te breken. Volgens het instituut zijn onder andere een langetermijnvisie, een betere samenwerking tussen overheid en lokale organisaties en vooral een lange adem nodig om een beter gezondheidsbewustzijn bij de bevolking te kweken.
Buiten de levensverwachting en de algehele gezondheid van de bevolking, behandelt het rapport ook de toekomst van de zorg. Als de trend van afgelopen jaren zich voortzet, zullen de kosten van de gezondheidszorg door groei van de bevolking en vergrijzing met ongeveer 2.4 procent per jaar stijgen. Het is dus niet voor niets dat de zorg één van de grote aandachtspunten in de partijprogramma's van de komende verkiezingen zal zijn.

Sonja Jacobs