Vandaag 6 juni staat het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling Expo2000 in Hannover volop in de aandacht. Koningin Beatrix bezoekt vanmiddag het Nederlandse paviljoen. 'Holland schept ruimte,' zo luidt de boodschap. Zes etages tonen hoe de Nederlanders al eeuwenlang met natuur en techniek hun land vorm hebben gegeven.


Het veertig meter hoge paviljoen is ontworpen door MVRDV Architecten in Rotterdam. Het gebouw bestaat uit zes 'gestapelde landschappen' en symboliseert openheid naar alle kanten. Bezoekers verkennen het Nederlandse wind- en waterland beginnend op het dak met windmolens waarna ze daaronder doordringen in duinen, bossen en natuurlijk de tulpen.

Het paviljoen ontworpen door MVRDV

Foto: Rob 't Hart


In honderdvijftig jaar wereldtentoonstellingen lag de aandacht vooral in het begin vooral op de verdiensten van technisch vernuft en vooruitgang. Bij de huidige wereldtentoonstelling luidt het thema Mens, natuur en techniek. Aan de hand van Agenda 21 van de Verenigde Naties komen begrippen als duurzaamheid uitgebreid aan de orde. Expo2000, zo vermeldt de Nederlandse website van de tentoonstelling, plaatst de mens in een toekomstperspectief waarin technologie en natuur definitief vrede proberen te sluiten.
Op 22 juni zal het Belgische paviljoen centraal staan, tijdens de Belgische dag. De kunstenaar François Schuiten toont België als het centrum van Europa, ‘autonoom en toch samen’, een versmelting van talen en culturen. Brussel en omgeving, Wallonië, Vlaanderen en het Duitstalige België presenteren zich elk in een andere ruimte.

Prachtige gebouwen en kunstwerken herinneren ons aan eerdere wereldtentoonstellingen, zoals de Eiffeltoren (1889) en het Atomium (1958). Niettemin zijn zeer veel architecturele en informatieve hoogstandjes van al die tentoonstellingen verdwenen, door brand (Crystal Palace in Londen) of door gebrek aan interesse in de bouwwerken. Alle reden dus om een kijkje te nemen in Hannover. Expo2000 duurt tot 31 oktober 2000 en is dagelijks geopend van 9.30 – 21.30 uur. De toegangsprijs bedraagt 69 Duitse Mark per dag.


De architectuursite van Nederland, Archined, laat diverse gebouwen op Expo2000 de revue passeren.

Erick Vermeulen