Voor het vierde jaar strijkt een Nederlander een Ig Nobelprijs op. Dierwetenschapper Bert Tolkamp ontving de zowel befaamde als beruchte prijs in de categorie ‘waarschijnlijkheid’.

Bron: Improbable Research
Bron: Improbable Research

Opnieuw is een Nederlander in de prijzen gevallen bij de jaarlijkse uitreikingen van de Ig Nobelprijzen. Gisternacht werden op de Harvard-universiteit de winnaars bekendgemaakt. Dierwetenschapper Bert Tolkamp van de Scottisch Agricultural College werd beloond voor zijn onderzoek naar koeien. Zijn team ontdekte dat hoe langer een koe ligt, hoe groter de kans is dat ze spoedig op zal staan. Daarnaast is het niet voorspelbaar hoe snel een koe weer gaat liggen, wanneer ze eenmaal is opgestaan.

De Ig Nobelprijs heeft de afgelopen jaren een cultstatus bereikt als tegenhanger van de Nobelprijzen, die begin oktober worden uitgereikt. De Ig Nobel-variant beloont ieder jaar onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet. Ook Tolkamps onderzoek klinkt op het eerste gezicht absurd, maar heeft wel degelijk belangrijke implicaties. Volgens de onderzoekers biedt het sta- en liggedrag van koeien een goede indicatie voor hun gezondheid. Een koe met klauwaandoeningen zal sneller gaan liggen dan haar soortgenoten. Deze wetenschap kan helpen om zieke runderen sneller op te sporen.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

In totaal wisten tien onderzoeksteams een prijs in de wacht te slepen. Zo ging de prijs in de categorie ‘Veiligheidstechniek’ naar een Amerikaanse onderzoeker die een elektromagnetisch systeem bedacht dat vliegtuigkapers vangt, ze via een luik het vliegtuig uit parachuteert en tegelijk de politie seint. Twee archeologen vielen in de prijzen door zonder te kauwen een hele spitsmuis door te slikken. Door hun eigen ontlasting te controleren op botjes ontdekten ze welke skeletonderdelen door onze spijsvertering  worden aangetast en welke niet. De vredesprijs ging naar de Wit-Russische president Alexandr Loekasjenko, voor het strafbaar stellen van applaudisseren in het openbaar. Wel moest hij de prijs delen met zijn staatspolitie. Zij arresteerden een eenarmige man – wegens applaudisseren.