Biologen die het wespengeslacht Cleptes goed bestudeerden, ontdekten dat het geslacht in totaal zeventien verschillende wespensoorten beslaat. Negen daarvan waren voorheen onbekend voor de wetenschap.

’Hoewel het geslacht uitgebreid is onderzocht in Europa en Noord-Amerika, hebben maar weinig studies plaatsgevonden in Azië. Met dit onderzoek bekijken we het geslacht in China. We vonden zeventien soorten, waarvan negen onbekende’, zegt onderzoeker Zai-fu Xu in een persverklaring.

De voorheen onbekende soorten zijn opvallend gekleurd. De onderzoekers publiceerden hun beschrijvingen in het wetenschappelijke blad ZooKeys.

Op zoek naar de lachende koe: sensoren leren ons hoe we dieren gelukkiger kunnen maken
LEES OOK

Op zoek naar de lachende koe: sensoren leren ons hoe we dieren gelukkiger kunnen maken

De ene dag naar buiten mogen en de volgende dag niet? Daar houdt een koe niet van, zegt Hilde Aardema, dierenarts bij de facu ...

De wespen dragen verschillende namen die hun prachtige kleuren eer aan doen, waaronder ‘juweelwesp’ en ‘goudwesp’. De dieren zijn allen koekoekswespen. Ze laten hun eitjes achter bij andere wespensoorten, die er nietsvermoedend voor zorgen. Zodra de eitjes uitkomen, eten deze ongenodigde wespenlarven de omliggende eitjes en larven op. Wanneer de rest van het nest is uitgeroeid, doet de larve zich tegoed aan het overgebleven voedsel.

Cleptes tibetensis. Bron: Wei N-s, Rosa P, XuZ-f
Cleptes tibetensis.
Bron: Wei N-s, Rosa P, XuZ-f

 

Cleptes sinensis. Bron: Wei N-s, Rosa P, XuZ-f
Cleptes sinensis.
Bron: Wei N-s, Rosa P, XuZ-f

 

Cleptes helanshanus Bron: Wei N-s, Rosa P, XuZ-f
Cleptes helanshanus
Bron: Wei N-s, Rosa P, XuZ-f