Een mooie ruimteblooper van SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf dat met zijn Falcon-raketten sleutelt aan herbruikbare ruimtevaarttuigen. 

Falcon 9, screenshot uit de youtube video. Bron: SpaceX
Falcon 9, screenshot uit de youtube video. Bron: SpaceX

Hoewel de raket keurig zijn bagage – voedsel, onderdelen voor wetenschappelijke experimenten en zelfs een heuse espressomachine – afleverde bij het internationale ruimtestation ISS, ging het bij terugkeer op aarde mis. Of, zoals Space X-baas Elon Musk het liever stelt: bijna goed. Dat is logisch, wanneer je bedenkt dat de vorige poging, afgelopen januari, nog veel sterker mislukte. De raket knalde toen onder een hoek van 45 graden op de boot waarop de raket had moeten landen, met een spectaculaire explosie tot gevolg.

Soepeler

Dat kwam doordat de vleugels die de raket bij terugkeer op aarde met een zacht plofje hadden moeten laten neervlijen geen hydraulische vloeistof meer had, zodat de raket onbestuurbaar werd. SpaceX nam zich toen voor een volgende keer meer vloeistof toe te voegen.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Dat zorgde ervoor dat de landing ditmaal soepel verliep – of nouja, bijna dan toch. Dit keer landde de Falcon 9 rustig op de boot, maar viel daarna op bijna komische wijze alsnog om, en explodeerde met een wederom spectaculaire explosie (zie hieronder).

Concurenten

Ondanks de twee mislukte pogingen, geeft SpaceX nog niet op. De volgende keer doet het bedrijf opnieuw een poging. Dat is logisch, omdat een succesvolle landing SpaceX een enorme voorsprong geeft ten opzichte van zijn concurrenten. Herbruikbare raketten maken (commerciële) ruimtevaart een stuk goedkoper en dus financieel aantrekkelijker.

De volgende bevoorradingsraket van SpaceX vertrekt in juni richting het ISS. Dan vindt de volgende poging plaats.

Bekijk hier de spectaculaire beelden:

Lees verder: