Brussel (B) – Een consortium van Belgische banken en de betaalkaartenbedrijven Banksys en Bank Card Company hebben een systeem ontwikkeld dat éénvoudige en veilige betalingen op het internet toelaat. De wereldprimeur kreeg de naam Banxafe mee.


Banxafe, het nieuwe betaalsysteem voor internet, legt een driehoeksverbinding tussen bank, internethandelaar en klant. Daardoor ontstaat extra privacy en veiligheid voor de klant: de handelaar krijgt de geheime bankgegevens van de klant niet in handen, terwijl de bank nooit de bestelgegevens kan zien. Tevens hoeft de klant zijn bankkaartnummer niet manueel in te tikken, dat geeft een hoger subjectief veiligheidsgevoel. De initiatiefnemers zijn er zeker van dat Banxafe het vertrouwen van de Belgische consument in on-linebetalingen zal opkrikken. Want samen met een gebrekkige levering vormt de veiligheid van de betalingen tot nu toe de grootste rem op de groei van e-commerce.

Het Banxafe-systeem steunt op de C-Zam/PC-chipkaartlezer die Banksys vorig jaar al introduceerde. De klant verbindt de kaartlezer met zijn computer, prikt de kaart in de lezer en pint zijn geheime code op een klaviertje. Op dezelfde manier zoals hij zijn betalingskaart in de winkel gebruikt, geeft hij vervolgens via internet zijn bank de opdracht om een bepaald bedrag over te schrijven op de rekening van de verkoper. Volgens Banksys is dit systeem veilig omdat een malafide internethandelaar immers niet beschikt over de geheime code van de koper en zonder die code geen tweede maal een bedrag kan aanrekenen.

Met de C-Zam/PC-chipkaartlezer aangesloten op je pc, geef je straks veilig via internet je bank betaalopdrachten.


Banxafe is volledig compatibel met de internationale SET-veiligheidsnormen, zodat de Belgische Banxafer het systeem moeiteloos kan gebruiken voor aankopen op alle buitenlandse websites die het SET-logo dragen. Men zal er kunnen betalen met Bancontact/MrCash (pinkaart), Proton (chipkaart), Visa en EuroCard-Mastercard.
De kostprijs van de kaartlezer, 2000 Bfr. (f 100,-) vormt echter een hypotheek op het toekomstige succes van het systeem. Wie telt er een dergelijk bedrag neer om alleen maar veiliger aankopen te doen over het net? Ook de initiatiefnemers hebben daaraan gedacht en ze starten een charmeoffensief. Ze hebben plannen om de kaartlezer tegen voordeelprijzen aan te bieden aan een geselecteerd doelpubliek, bijvoorbeeld hun tele- en netbankingklanten. Daarenboven sloten ze een strategische alliantie af met Packard Bell, dat zijn nieuwe computers zal uitrusten met de chipkaartlezer. Begin 2001 moet het systeem operationeel zijn voor de modale PC-internaut, de Mac-liefhebber moet nog even langer geduld hebben.

Peter Raeymaekers