Winston-Salem (North Carolina) – Een Amerikaanse onderzoeksgroep is een nieuw geneesmiddel aan het ontwikkelen tegen de auto-immuunziekte lupus.


Bij een auto-imuunziekte maakt het lichaam antistoffen aan tegen zijn eigen cellen. Lupus is zo'n auto-immuunziekte en komt voornamelijk voor bij vrouwen. De patiënten hebben last van slecht werkende nieren, pijnlijke gewrichten, koorts en ernstige vermoeidheid.
Een onderzoeksgroep uit North-Carolina heeft onlangs een nieuw geneesmiddel tegen lupus getest. De resultaten bij muizen zijn veelbelovend.
Het geneesmiddel trichostatine A, dat ook gebruikt wordt tegen borstkanker, remt de productie van ontstekingsstoffen, zoals interferon-gamma en interleukines. Muizen die behandeld waren met het geneesmiddel hadden veel minder eiwitten in de urine, een teken dat hun nieren beter werkten. Ook was hun milt een stuk kleiner gebleven dan bij de onbehandelde dieren.
De volgende stap is nu om het geneesmiddel te testen op mensen. De onderzoekers waarschuwen wel dat lupus bij muizen verschilt van lupus bij mensen. Zo komt de ziekte bij muizen bij elk geslacht even veel voor, terwijl lupus bij mensen negen keer zoveel vrouwen treft als mannen.

Mariëtte Bliekendaal