Zoetermeer (NL) – Het gebruik van een nieuw middel in de behandeling van borstkanker vermindert de kans op uitzaaiingen met zeventien procent.


Bij vrouwen met hormoongevoelige borstkanker, het merendeel van de patiënten, kan behandeling met het nieuwe middel anastrozol de kans op uitzaaiingen verkleinen. Deze conclusie trekken de onderzoekers van het zogenaamde ATAC-onderzoek in het Britse medische tijdschrift The Lancet van 22 juni jl. Het onderzoek testte bij 9366 vrouwen uit 21 landen de effecten van behandeling met anastrozol in vergelijking met andere medicijnen voor chemotherapie. Naast de verminderde kans op uitzaaiingen na operatieve verwijdering van de tumor, bleek het nieuwe middel ook minder bijwerkingen te hebben. Jaarlijks wordt in Nederland bij tienduizend vrouwen borstkanker vastgesteld. Circa 3500 vrouwen overlijden per jaar aan de gevolgen van deze ziekte.
Het vrouwelijke hormoon oestrogeen stimuleert de groei van tumoren in de borst. De oude behandelingsmethode met de stof tamoxifen blokkeert de binding van oestrogeen aan de kankercel, waardoor het hormoon de groei van de cel niet meer kan stimuleren. Anastrozol pakt het oestrogeen op een andere manier aan. Het nieuwe middel voorkomt de aanmaak van oestrogeen door het enzym, dat het hormoon produceert, te remmen. Anastrozol wordt door het farmaceutische bedrijf AstraZeneca uit Zoetermeer onder de merknaam Arimidex op de markt gebracht.

Sabrine Caspers