Het grootste bekende priemgetal is nu 274.207.281 – 1. Het vorige recordgetal is daardoor met 5 miljoen cijfers voorbijgestreefd.

getallen
Curtis Cooper ontdekte al drie eerdere recordhoudende priemgetallen. Foto: re_birf

Dit mathematische monster is ontdekt door Curtis Cooper van de universiteit van Central Missouri in Warrensburg, die meewerkt aan de Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), een gezamenlijke inspanning om nieuwe priemgetallen te vinden door computerkrachten online te verenigen. Het nieuwe getal heeft 22.338.618 cijfers.

De software van GIMPS zoekt zelfstandig naar priemgetallen, die alleen door zichzelf en door één te delen zijn. De computer van Cooper had het getal al op 17 september 2015 gevonden, maar dankzij een fout in de software werd er geen e-mail verstuurd waarin de ontdekking gemeld werd. Pas bij routinematig onderhoud een paar maanden later kwam het getal aan het licht.

Hoe is pesten op school te stoppen? ‘Pesters als groep aanspreken helpt niet’
LEES OOK

Hoe is pesten op school te stoppen? ‘Pesters als groep aanspreken helpt niet’

Op school wordt je fiets omgegooid, je boterhammen worden afgepakt, je gymkleren onder de kraan gehouden. Als dat herhaaldeli ...

Ook de vorige recordhouder 257.885.161 – 1 werd door Cooper ontdekt, evenals twee eerdere records. Hij ontving daarvoor een prijs van 3000 dollar van GIMPS.

Mersenne

Alle priemgetallen van GIMPS zijn mersennepriemgetallen, die de vorm hebben van 2p – 1, waarbij p ook een priemgetal is. Er zijn slechts 49 mersennepriemgetallen bekend; de laatste 15 daarvan zijn door het GIMPS-project ontdekt.

De pracht van priemgetallen. Het verhaal van een eeuwenlange zoektocht naar verborgen patronen
LEESTIP De pracht van priemgetallen. Het verhaal van een eeuwenlange zoektocht naar verborgen patronenRudi Penne & Paul Levrie, € 17,95 Bestel in onze webshop

Het aantal priemgetallen is oneindig en het ontdekken ervan heeft weinig praktisch nut, maar de zoektocht is een goede manier om computerhardware te testen. GIMPS heeft onlangs ook geholpen een fout te vinden in de nieuwe Skylake-processoren van Intel, al had dat niets met de ontdekking van het nieuwe priemgetal te maken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: