AMSTERDAM (NL) – Natuurwetenschap & Techniek heeft per 1 oktober een nieuwe hoofdredacteur. Wetenschapsjournalist Jos van den Broek volgt Roeland Dobbelaer op, die uitgever van Natuurwetenschap & Techniek blijft.


“Ik hou van de breedte, maar schuw de diepte niet”. Van den Broek (48), de nieuwe hoofdredacteur van Natuurwetenschap & Techniek, beweegt zich het liefst op het grensvlak van disciplines. In zijn promotie-onderzoek binnen de farmacologie was dat het grensvlak tussen biochemie, farmacie en geneeskunde. Later, in de tijd dat hij voor Chemisch Magazine werkte, schreef hij artikelen, maar maakte hij ook de illustraties. Dankzij een beurs van MIT volgde hij een jaar lang colleges biologie en natuurkunde op Harvard en MIT. Hij is een bladenmaker met een brede wetenschappelijke achtergrond.

Over zijn keuze om te promoveren: “Ik wilde de wetenschap van binnen leren kennen. Ik heb tijdens mijn promotie kunnen ervaren hoe traag en moeizaam wetenschappelijk onderzoek kan zijn. Het schrijven van mijn proefschrift vond ik overigens makkelijker dan het onderzoek zelf.” Hij schreef zelfs twee versies van zijn proefschrift, een voor zijn vakgenoten en een voor zijn vrienden en familie. Zijn promotor, Douwe Breimer, waardeerde dit. Die zei toen hij eind 1981 bij de bul aan van Van den Broek uitreikte: “Ik hoop dat je nog eens een goede wetenschapsjournalist wordt.” Breimer heeft overigens onmiddellijk een abonnement op Natuurwetenschap & Techniek genomen.

Trots
Van den Broek begon in 1983 als eindredacteur bij het Chemisch Magazine. Hier leerde hij schrijven en illustreren. Als eerste en enige Nederlander ontving hij zes jaar later een fellowship voor wetenschapsjournalisten van MIT. “Ik heb daar in een jaar ontzettend veel geleerd.” Na dat jaar begon hij als redacteur bij het Polytechnisch Weekblad en als eindredacteur bij BIOnieuws, gevolgd door een periode als freelancer. In 1993 vroeg het Nederlands Instituut voor Biologie hem om hoofdredacteur van BIOnieuws te worden. In de bijna vijf jaar die hij daar werkte, bouwde hij BIOnieuws uit tot het Nederlandstalige vakblad voor biologen en biotechnologen. Klik hier voor een overzicht van Van den Broeks carrière.

In al zijn functies heeft hij geschreven én geïllustreerd. “Ik heb er wel eens over gedacht de kunstacademie te gaan doen. Blij dat ik het niet heb gedaan. Nu kan ik me met wetenschap, journalistiek én vormgeving bezighouden. Dat was me anders nooit gelukt.” Hij kan het niet nalaten over zijn passie te doceren: “Vorm en inhoud moeten samen een geheel vormen. Een goede journalist is nog geen goede bladenmaker.”

Hij is al vanaf zijn vijftiende abonnee van Natuurwetenschap & Techniek. “Ik waardeer de breedte van het blad. In de loop van de jaren is het een stuk journalistieker geworden. Toch zie ik wel kansen om er qua vorm en inhoud een beter blad van te maken. Het is het beste Nederlandstalige blad voor mensen die in wetenschap zijn geïnteresseerd. Ik ben er trots op hier te komen werken.”

Anouck Vrouwe