Montreal (CA) – Shell bouwt met Canadese partners de eerste fabriek voor de kunststof Corterra. Dit materiaal combineert de beste eigenschappen van nylon en polyesters.


Samen met de premier van Quebec en de voorzitter en president van de Société générale de financement du Québec (SGF) gaf de voorzitter van Shell Chemicals Canada Ltd., Fran Keeth, het startsein voor de bouw van een nieuwe fabriek. Over anderhalf jaar moet de fabriek, eigendom van PTT Poly Canada, klaar zijn. Jaarlijks moet de fabriek 95 miljoen kilogram PTT fabriceren. Het is de eerste PTT-fabriek die op wereldschaal deze kunststof- ook wel bekend als Corterra – zal fabriceren.
PTT staat voor polytrimethyleentereftalaat. De verbinding is al in 1941 gepatenteerd, maar pas in de jaren negentig kon een goedkope productiemethode worden ontwikkeld. Toen bedachten chemici van Shell Chemicals namelijk een methode om goedkoop de grondstof 1,3-propaandiol te maken. De andere grondstof is tereftaalzuur.
De kunststof is een thermoplast, die izch goed laat verwerken tot vezels en garens. Het materiaal is geschikt voor tapijten, kleding, plastic film en andere toepassingen. De vezel is zacht, gemakkelijk verven, heeft goede rekeigenschappen en houdt kleuren langer vast dan andere synthetische vezels zoals polyacryl en nylon. Bovendien kunnen Corterravezels gemakkelijk worden gereinigd en drogen ze snel.

Voor Montreal en omgeving vormt de nieuwe fabriek een belangrijke economische impuls die, direct en indirect, de broodnodige banen moet opleveren. Fran Keeth benadrukte dat naast kwaliteit en technologische innovatie ook milieubescherming een belangrijke factor was voor de ontwikkeling van het project.

Erick Vermeulen