De Pakistaanse activiste Malala Yousafzai heeft niet alleen een Nobelprijs op haar naam staan, maar sinds kort ook een planetoïde. Dat meldt Nasa-wetenschapper Amy Mainzer.

Malala, in het rood.  Bron: NASA
Malala, in het rood.
Bron: NASA

Mainzer ontdekte de planetoïde in juni 2010. De ruimterots kreeg toen in eerste instantie alleen een nummer toegeschreven. Inmiddels was het tijd de planetoïde ook van een echte naam te voorzien. Mainzer koos voor 316201 Malala.

Activiste

De 17-jarige Malala Yousafzai was in 2012 het slachtoffer van een Taliban-aanslag. Ze werd in een schoolbus beschoten. Ondanks ernstige verwondingen aan hals en hoofd overleefde Malala de aanslag na medische behandelingen in Groot-Brittannië. Malala staat nu wereldwijd bekend als activiste die strijdt voor kinderrechten, in het bijzonder het recht voor meisjes om naar school te gaan.

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn
LEES OOK

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn

Zorgen over in fabrieken gemaakt voedsel, en over vleesvervangers in het bijzonder, zijn misplaatst, zegt bioloog Jenny Chapman.

Printerinkt

De baan van Malala, in het blauw.  Bron: NASA
De baan van Malala, in het blauw.
Bron: NASA

De planetoïde die Malala’s naam draagt, is zo’n vier kilometer groot. Malala bevindt zich, net als duizenden andere planetoïden, tussen Mars en Jupiter. Elke 5,5 jaar draait de ruimterots om de zon. Het oppervlak van de rots is erg donker, ‘de kleur van printerinkt’, zegt Mainzer op de website van CNN.

Nederlanders

In de ruimte zijn ook een aantal ‘Nederlandse’ planetoïden te vinden. Er zijn bijvoorbeeld exemplaren vernoemd naar koningin Juliana, Anne Frank en Vincent van Gogh. In 2013 werd een planetoïde vernoemd naar sterrenkundevoorlichter Marieke Baan, die voor New Scientist enkele gastblogs schreef.

Lees ook: