Vergeet de blaastest – bij een nieuwe alcoholtest zet je oorkappen op om het alcoholpromillage in je bloed te bepalen.

Biotechnoloog Koji Toma van de Medische en Tandheelkundige Universiteit in Tokio en zijn collega’s hebben een apparaat ontwikkeld dat de alcohol meet die de huid bij de oren afgeeft. Het registreert hoeveel alcohol in het bloed zit, en of iemand over het toegestane alcoholpromillage heen is.

De politie maakt veelvuldig gebruik van alcoholblaastesten, onder meer bij verkeerscontroles. Je moet enkele seconden lang in het apparaat blazen. Sommige mensen zijn daar niet toe in staat of zeggen dat niet te kunnen. Een test gebaseerd op de huid, waarbij je niet hoeft te blazen, vormt een oplossing. ‘Je kunt niet valsspelen via je huid’, zegt Toma.

Groen, groot, gedurfd
LEES OOK

Groen, groot, gedurfd

Wetenschappers hebben plannen voor ambitieuze riskante projecten in de strijd tegen klimaatverandering. Hebben die enige kans van slagen?

Aangepaste oorbeschermers

Toma en zijn team onderzochte eerder of je de huid van de handpalm kan gebruiken om alcohol in het bloed te meten, maar ze vroegen zich af of de oren eigenlijk niet beter geschikt waren. Die hebben een groter oppervlakte. Bovendien is de huid er dun en zitten er weinig zweetklieren – die de resultaten kunnen vertroebelen. ‘Als het signaal niet stabiel is, kunnen we geen goede schatting van de concentratie maken’, legt Toma uit.

De onderzoekers pasten een paar oorbeschermers zo aan dat er een luchtstroom doorheen kon. Drie mannen droegen het apparaat 140 minuten lang over hun oren terwijl ze alcoholisch drankjes nuttigden. De lucht die het apparaat verliet, werd naar een ethanoldampsensor gestuurd. De proefpersonen deden ook een normale blaastest.

Het team ontdekte dat de aangepaste gehoorbeschermers dezelfde stijging en daling van alcoholgehalte registreerde als de blaastest, maar met een vertraging van dertien minuten.

Bloedwaardes uitlezen

Als iemand het apparaat draagt voor een eenmalige test, bijvoorbeeld bij een verdenking van rijden onder invloed, moeten ze de oorbeschermers voor zeker dertig seconden op hebben, zegt Toma. Lang haar mag niet onder de oorkappen zitten.

Het team is momenteel bezig om dit concept uit te breiden voor medische doeleinden. In sommige situaties is het handig om bepaalde bloedwaardes continu te kunnen uitlezen, zoals aceton, dat aangeeft hoeveel vet je verbrandt tijdens het sporten.

no-image
LEESTIP: In Drankje? lees je over de invloeden van alcohol. Dit boek is te bestellen in onze webshop.