Van de honderdduizenden mensen die zich hebben aangemeld voor het Mars One-project zijn er honderd door de eerste selectieronden gekomen. Zij maken nog kans op het enkeltje Mars, met als doel de rode planeet te koloniseren.

Een artist impression van de kolonie op Mars.  Bron: Mars One
Een artist impression van de kolonie op Mars.
Bron: Mars One

Het Nederlandse project Mars One wil in 2025 vier mensen naar Mars sturen om daar te gaan wonen. In de jaren daarna zullen nogmaals vijf keer groepjes van vier vrijwillige kolonisten volgen. Om dit ambitieuze project te financieren, zal een realityprogramma de reis in beeld brengen. Inmiddels hebben de eerste selectieronden plaatsgevonden. De pool van kandidaten is teruggebracht tot honderd vrijwilligers.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

In totaal hebben 202.586 mensen zich aangemeld voor de missie. De 660 kandidaten die nog in de running waren, zijn nu onderworpen aan een sollicitatiegesprek met de medische chef van de missie. Dat resulteerde in de selectie van 100 gelukkigen: 50 mannen en 50 vrouwen met leeftijden tussen de 19 en 60 jaar. Er zijn geen Nederlandse kandidaten bij deze selectie. Eén kandidaat komt uit België. Op de website van Mars One staat de volledige lijst met kandidaten.


De trailer van deze selectieronde

In de volgende selectieronde zullen de deelnemers groepsopdrachten moeten uitvoeren, om te testen of ze bestand zijn tegen de uitdagingen die het leven op de rode planeet met zich meebrengt en of ze goed functioneren in een team.

Kritiek
Of de missie gaat lukken, zal nog lang onzeker blijven. Verschillende wetenschappers hebben kritiek geuit op de plannen, maar de Mars One-organisatie benadrukt dat er nog voldoende tijd is om obstakels en problemen op te lossen voordat het eerste team vertrekt.

Lees ook: