De honderd uitverkorenen die graag op Mars willen wonen, moeten nog wat langer geduld hebben.

Zin om voorgoed te verhuizen naar Mars? Bron: Mars One
Wanneer kunnen we naar Mars?
Bron: Mars One

Het Mars One-project loopt twee jaar vertraging op. De eerste kolonisten zullen daardoor pas in 2027 voet op de rode planeet zetten. Dat heeft projectoprichter Bas Lansdorp bekendgemaakt.

Er is laatste dagen veel kritiek geweest op de missie, vooral over de haalbaarheid en de integriteit van de selectieprocedure. Zo ging het gerucht dat sollicitanten hoger op de lijst konden komen door een financiële bijdrage te leveren. Hoe hoger de bijdrage, hoe hoger op de lijst.

Toeval speelde een grote rol  bij veel spectaculaire  kosmische ontdekkingen
LEES OOK

Toeval speelde een grote rol bij veel spectaculaire kosmische ontdekkingen

Het heelal zit vol verrassingen. We moeten toevallige ontdekkingen in de wetenschap omarmen, zegt astrofysicus Chris Lintott.

Lansdorp heeft daarom de pers te woord gestaan om dergelijke geruchten uit de wereld te helpen, en toelichting te geven op de redenen voor de vertraging.

http://www.youtube.com/watch?v=d5LmxFBlm60

Lansdorp legt in het interview uit dat vooral het papierwerk oorzaak is van de vertraging. Het werk kost meer tijd dan van tevoren ingeschat, waardoor het hele vervolgtraject vooruitgeschoven moet worden.

Ook gaat hij in op de beschuldiging dat de selectieprocedure te beïnvloeden zou zijn. Lansdorp legt uit dat ook mensen die niet financieel hebben bijgedragen aan de missie, wel hoog op de lijst staan. Andersom komt het ook voor: financiële weldoeners die reeds afgevallen zijn in de selectieprocedure.

Vervolgtraject

Het laatste kritiekpunt, dat de selectieprocedure van onvoldoende kwaliteit zou zijn, wordt ontkracht door Lansdorp. De projectleiders zijn nog op zoek naar geschikte mensen om kandidaten te keuren, met voldoende ervaring en deskundigheid. En in het vervolgtraject worden sollicitanten nog onderworpen aan psychologische tests en medische keuringen – fases van de procedure die nog in ontwikkeling zijn.

Lees ook: