Een techniek verwant aan 3D-printen blijkt zeer geschikt om snel en betaalbaar uit plastic een kopie van een menselijk bot te maken. Chirurgen gebruiken dit bot om operaties voor te bereiden en handelingen te oefenen.

‘Digitale beelden van de CT-scanner vormen de basis voor het nepbot’, schrijft Mark Frame, trainee Orthopedische Chirurgie van het Royal Hospital for Sick Children in Glasgow, in zijn blog.

‘Deze beelden moeten nog enigszins handmatig worden bewerkt om eventuele digitale foutjes te verwijderen. Daarnaast treden soms gaten op in de ruimtecontour, die je met software moet sluiten.’

Hoe gezond is een ijsbad?
LEES OOK

Hoe gezond is een ijsbad?

Jezelf kort blootstellen aan extreme kou is volgens gezondheidscoaches goed voor lichaam en geest. Steeds meer mensen stappen daarom in een ijsbad of ...

Frame stuurt het opgekalefaterde bestand vervolgens naar het Nederlandse bedrijf Shapeways, dat met de techniek selective laser sintering (SLS) allerlei voorwerpen van plastic maakt.

Een sterke laser smelt fijn nylonpoeder aan elkaar. Door dit laagsgewijs te doen ontstaat een massief product. ‘Het witte plastic blijkt fantastisch om in te boren en te zagen’, aldus Frame.

De prijs voor het nepbot bedroeg 77 pond (90 euro), tegen meer dan 900 euro voor een op een universiteit met de hand gemaakte kopie van het bot.

‘Het op de traditionele manier maken van een bot is niet alleen duurder, maar levert ook vaak tegenvallende resultaten op. De verhoudingen kloppen dan bijvoorbeeld niet’, aldus Frame.