Waar kun je het beste een wetenschappelijk onderzoek verrichten: in een schoon laboratorium vol geavanceerde meetapparatuur, of op een druk en modderig festivalterrein ten midden van metalbands? Voor Aukje de Vrijer (35) van de Hogeschool van Amsterdam is die keuze niet zo moeilijk. Zij heeft voor haar experiment namelijk honderden dronken jongeren nodig.

Aukje de Vrijver. Beeld: Digital Life Centre.

Ga je echt een experiment uitvoeren met bezopen jongeren? 

Bezopen is het verkeerde woord. Voor dit experiment moet je namelijk een toestemmingsformulier tekenen en als je in laveloze toestand verkeert, dan is je handtekening niet rechtsgeldig. Maar verder is iedereen welkom, of je nou nuchter, aangeschoten of licht dronken bent.

Onze emotionele relatie met kanker is aan herziening toe
LEES OOK

Onze emotionele relatie met kanker is aan herziening toe

Kanker is al tientallen jaren een van de meest gevreesde ziekten ter wereld. Maar deze ‘kankerfobie’ staat niet meer in v ...

Wat gaat er precies gebeuren?

Vrijwilligers moeten een aantal bewegingstestjes doen, waaronder balansoefeningen, terwijl wij hen filmen met een speciale 3D-camera.

En dan zet je die beelden op Youtube?

Nee daar hoeft niemand zich zorgen over te maken. Ons einddoel is niet het maken van lollige filmpjes, maar het helpen van oudere mensen.

Hoe kun je met onderzoek naar dronken jongeren ouderen helpen? 

We willen er voor zorgen dat ouderen minder vaak vallen. Dat is door de vergrijzing een groeiend probleem, want bij ouderen neemt het evenwichtsgevoel en de spierkracht geleidelijk af. Daarom zijn we bezig een algoritme te ontwikkelen dat op basis van 3D beelden kan herkennen of iemand een verhoogd risico loopt om te vallen. Daar hebben we data voor nodig. Dronken jongeren vertonen ook een afwijkend bewegingspatroon, dus zij leveren nuttige data op voor ons algoritme.

Hoe werkt zo’n algoritme? 

Het kijkt bijvoorbeeld naar paslengte, of loopsymmetrie, of hoe snel iemand weer opstaat. Dat zijn indicatoren voor het valrisico dat iemand loopt. Stel dat na een analyse met 3D camera zo’n valrisico wordt geconstateerd bij een oudere, dan kun je ingrijpen en bijvoorbeeld nuttige oefeningen voorschrijven, vóórdat iemand op de eerste hulp belandt.

Okee, helder. Welke bewegingstestjes moeten de vrijwilligers op Lowlands ondergaan? 

Ah, dat is eigenlijk nog geheim. De standaardtestjes die ouderen moeten doen, zijn vrij saai. Daarom hebben we het allemaal wat leuker gemaakt. Als het van de Lowlands-organisatie mag, dan bouwen we een hindernisparcourtje. Bovendien moeten deelnemers tijdens de tweede ronde een speciale bril opzetten die dronkenheid simuleert, al zal dat misschien niet bij iedereen nodig zijn.

Lowlands Science is een samenwerkingsverband van Lowlands, campagnebureau BKB en New Scientist.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: