Niemand zag planetoïde 2015 TB145 aankomen, maar plotseling was hij daar. Een enorm ruimterotsblok komt met een snelheid van ruim 125.000 kilometer per uur op ons af. Op 10 oktober werd hij ontdekt, en op Halloween zal hij langs de aarde scheren.

De  planetoïde  zal de aarde passeren buiten de baan van de maan. Afbeelding: Nasa
De planetoïde zal de aarde passeren buiten de baan van de maan.
Afbeelding: Nasa

Planetoïde TB145 werd op 10 oktober ontdekt met de Pan-STARRS telescoop van de universiteit van Hawaï. Op dat moment was hij slechts drie weken van de aarde verwijderd. Op 31 oktober komt TB145 langs onze planeet. Dat het die dag Halloween is, maakt de plotseling opdoemende planetoïde nog een stukje griezeliger. Daarom heeft hij de toepasselijke koosnaam ‘Spooky’ gekregen.

Ramkoers

Maar naast de onheilspellende datum, zijn vooral het late moment van de ontdekking en de grootte van de planetoïde angstaanjagend. Spooky is 400 meter breed. Wanneer een planetoïde van deze omvang de aarde raakt, betekent dat een catastrofe. TB145 is veel groter dan de planetoïde die in 2013 in Siberië insloeg en toen 1200 gewonden veroorzaakte. Deze had een diameter van maximaal 17 meter.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

We mogen dus van geluk spreken dat de onverwachtse Spooky niet op ramkoers met de aarde ligt. De planetoïde zal onze planeet passeren op een afstand van 483000 kilometer. Dat is 1,3 keer de afstand van de aarde tot de maan.

Maatregelen

Ging de planetoïde wel recht op de aarde af, dan hadden we in drie weken niet genoeg maatregelen kunnen treffen, zei Paul Chodas, hoofd van Nasa’s Near-Earth Object office. ‘Een asteroïde van deze grootte kan je binnen 20 dagen erg moeilijk in een andere baan brengen,’ zei hij.

Wetenschappers werken aan manieren die de aarde kunnen beschermen tegen naderende planetoïden. Een van de opties is het vernietigen van de asteroïde met nucleaire wapens. Een ander idee is de koers van het rotsblok veranderen met raketten.

Telescoop

Spooky is zo groot dat hij de aarde flinke schade kan toebrengen. Toch kan je hem niet met het blote oog bekijken wanneer hij langs komt. Daar heb je minimaal een kleine telescoop voor nodig. Wie geen telescoop heeft kan Spooky bekijken op live.slooh.com. De planetoïde wordt live gevolgd en deskundigen discussiëren over het gevaar van planetoïden  en waarom het zo lang geduurd heeft tot Spooky werd ontdekt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: