De opwarming van de aarde verloopt niet overal in hetzelfde tempo. In de afgelopen honderd jaar waren er zelfs gebieden die afkoelden terwijl de rest van de aarde opwarmde.

De omgeving van de Cerro Fitzroy, een berg op de grens tussen Chili en Argentinië, koelde tussen 1910 en 1980 af terwijl de rest van de wereld opwarmde. Wikimedia Commons/Todor Bozhinov
De omgeving van de Cerro Fitzroy, een berg op de grens tussen Chili en Argentinië, koelde tussen 1910 en 1980 af terwijl de rest van de wereld opwarmde.
Wikimedia Commons/Todor Bozhinov

Die conclusie trekken Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van een uitgebreide studie naar de aardse temperaturen in de afgelopen eeuw. Zij bekeken de temperaturen op het oppervlak van de gehele aarde, behalve Antarctica. Uit het onderzoek blijkt dat de planeet inderdaad opwarmt, maar dat dit niet zo uniform verloopt als wetenschappers voorheen dachten.

Afkoeling tijdens de opwarming

De eerste tekenen van opwarming waren te merken in subtropische gebieden en nabij de Noordpool. De meer centraal gelegen gebieden op het noordelijk halfrond (bij de middelste breedtegraden) blijken echter het meest te zijn opgewarmd. De onderzoekers ontdekten ook gebieden die juist koeler zijn geworden, zoals een gebied nabij het Andesgebergte in Zuid-Amerika dat tussen 1910 en 1980 afkoelde.

'De schaal van Richter is niet geschikt voor zware aardbevingen'
LEES OOK

'De schaal van Richter is niet geschikt voor zware aardbevingen'

De schaal van Richter is niet handig om aardbevingen mee in te delen, zegt geoloog Bernd Andeweg. Toch blijft deze schaal rondzingen.

De onderzoekers publiceerden hun werk in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change

Lees ook: