Het ruimtevaartuig Orion is langs de maan gescheerd en is nu begonnen aan zijn terugreis. Onderweg heeft hij verbluffende beelden van onze planeet gemaakt.

Het ruimtevaartuig van NASA is weer onderweg naar huis. Op 16 november werd het door de Space Launch System-raket omhooggestuwd vanaf het lanceerplatform voor zijn reis naar de maan. Op 5 december voltooide Orion zijn dichtste nadering tot de maan en begon zijn terugreis.

Orion benaderde het maanoppervlak tot op slechts 127 kilometer. Dat gebeurde aan de verre kant van het hemellichaam. Dat is de kant die we vanaf de aarde nooit zien, omdat de draaiing van de maan om zijn as gelijk staat aan zijn baan om de aarde. Toen Orion weer tevoorschijn kwam, legde hij de half-verlichte aarde vlak boven het maanoppervlak op beeld vast.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

In deze foto van Orion is onze aarde zichtbaar in een sikkelvorm, gezien vanaf de maan. Beeld: NASA.

Testmissie

Als alles goed gaat, zal Orion op 11 december vlakbij de Amerikaanse staat Californië in de zee storten. Zijn reis door de aardatmosfeer is het spannendste deel van de missie: Orion wordt dan blootgesteld aan temperaturen van maar liefst 2800 graden Celsius. Een van de belangrijkste doelen van deze testmissie is dan ook om vast te stellen of het hitteschild van Orion die temperaturen wel aankan.

Als dat het geval is, is de Artemis II-missie in 2024 de volgende stap van het NASA-maanprogramma. Dan zal een bemande ruimtecapsule om de maan heen cirkelen.

Een jaar later zullen astronauten daadwerkelijk weer voet op het maanoppervlak zetten. Dat is voor de eerste keer sinds de Apollo 17-missie in 1972. NASA hoopt dat die missie, Artemis III genaamd, het begin is van een langdurige aanwezigheid van mensen op de maan.